Начало Moto News БФ по мотоциклетизъм получи купа

БФ по мотоциклетизъм получи купа

40
0

Обикновено БФ по мотоциклетизъм раздава купи, на шампиони на призьори… Днес обаче председателят Богдан Николов и шефът за Гран При на България по мотоциклетизъм Румен Петков получиха купа. Тя им бе връчена от Пресклуб България за Федерация партньор №1 за 2013 г. Причината е, че за периода от 20 март, до 4 декември 2013 г. БФМ е направила 21 пресконференции в клуба. Тази година Богдан може да подобри рекорда си, след като започна от… януари.

Същевременно събитието бе използвано от федерацията да бъдат обявени резултатите от миналата година, в която бяха направени рекордните 10 кръга от националния шампионат по мотокрос, 4 кръга на писта и 3 по супермото. В мотокроса са участвали точно 200 състезатели, а в другите две дисциплини общо 185. Освен това в нашите републикански шампионата са участвали и близо 70 чужди пилоти. В същото време 90% от титлите в различните класове и дисциплина са решени в последните кръгове.

България бе домакин на състезания от световните шампионати по мотокрос, фрисайл и супермото, като трасето в Горна Росица, обявено за №12 в света за 10-и пореден път бе домакин на кръг от световните  шампионати в клас МХ1 и МХ2 , а Троян за 5-и път домакинства на МХ3. В Домна Митрополия пък бе състезанието за Купата на нациите по супермото. Общо миналата година имаше 4 световни и 8 европейски старта у нас.

Най-добре представилия се българин бе Петър Петров, който стана 11-и в световния шампионат МХ2, а в Лиероп (Холандия) постигна 4-о място. Ангел Караньотов отново стана европейски шампион на в клас Open, а с титли в по-малките класове са още Борислав Стоименов в S3 и Хакан Халми в SM Junior. От източноевропейските шампионати по мотокрос, писта и супермото имаме 11 шампиони, 12 вицешампиони и 10 бронзови медалиста. 

От националните шампионати тази година мотокросът е в 10 кръга, 4 за писта и 3 за супермото. Гран При на България по мотокрос в МХ1 и МХ2 ще бъде в Севлиево през април, кръгът от световното по фристайл този път ще бъде в средата на ноември, а супермото има кръг от световното и европейското в Долна Митрополия през май и Купата на нациите през октомври. Кръгове от европейския шампионат по мотокрос МХ65 и МХ85 ще има през април в Троян и през юни в Сливен.