Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бианки и Ван дер Гарде се радват на дебюта си в тренировките

Бианки и Ван дер Гарде се радват на дебюта си в тренировките

53
0
Жул Бианки

Още двама пилоти се появиха днес за първи път в тренировки преди кръг от световния шампионат на Формула 1. Жул Бианки и Гиедо ван дер Гарде дебютираха съответно за Форс Индия и Катерам, докато колегата им от Уилямс Валтери Ботас събира опит вече за втори старт. Ван дер Гарде е карал и преди в кариерата си автомобили от Гран при, но досега не бе участвал в състезателен уикенд.

Изживяването при такова първо излизане на писта в реални състезателни условия е нещо наистина специално за пилотите, тъй като достигането до Формула 1 под някаква форма обикновено е мечтата и целта в кариерата на всеки от тях. Напрежението също не е за пренебрегване, но опитът от малките формули (или други шампионати) обикновено оказва влияние и състезателите не се стресират толкова. Първите впечатления на Бианки и Ван дер Гарде пък бяха положителни.

Това бе първата ми тренировка във Формула 1, а и за първи път карам на пистата в Шанхай, така че имаше много за учене – коментира Бианки. – Опитахме се да свършим колкото се може повече работа, но времето не ни позволи. Трасето все още бе мокро на места, а и скоро започна пак да вали, така че решихме да изчакаме, докато условията се подобрят. Излязох за бърз тур с интермедии преди да сложа сухи гуми. Оказа се, че има много ниско сцепление и не бе възможно да натискам както трябва. Беше чудесно да работя с екипа, а всяко качване в болида носи ценен опит.

Ван дер Гарде отбеляза, че е дал всичко от себе си, но сесията му никак не е била лесна. Въпреки това той бе доволен от свършеното, а и е получил добра оценка от инженерите за подадената от него обратна информация.

Не смятам, че можех да направя нещо повече в днешните условия. Доста неща са се подобрили, откакто карах болида в Испания и е чудесно, че автомобилът се развива. Радвам се, че ми дават шанс да помагам на отбора – допълни Ван дер Гарде.

Ботас се представи най-добре от третите пилоти с 13-о си постижение в първата сесия. Финландецът също отбеляза променливите и сложни условия на трасето, но каза, че наистина се е забавлявал през 90-е минути изпитания.