Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: Сагата около Хорнер вреди на спорта

Бин Сулайем: Сагата около Хорнер вреди на спорта

1121
0
Кристиан Хорнер, Мохамед бин Сулайем
Кристиан Хорнер и президента на ФИА Мохамед бин Сулайем; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Мохамед бин Сулайем направи първи официален коментар на сагата с Кристиан Хорнер. Президентът на ФИА вярва, че случващото се в момента е „вредно за спорта“. Бин Сулайем също така каза, че федерацията няма намерение да разследва самостоятелно обвиненията срещу ръководителя на Ред Бул.

Хорнер привлече вниманието към себе си в началото на миналия месец. 50-годишният британецът беше разследван от компанията майка на Ред Бул заради твърдения на служителка за неподходящо поведение

От Ред Бул наеха външен адвокат, който проведе разследването. След това се проведе изслушване на Хорнер, което е продължило няколко часа.

В сряда стана ясен резултатът от независимото разследване, проведено от компанията майка Ред Бул. В крайна сметка бяха свалени всички обвинения срещу Хорнер. В лаконично изявление се посочваше, че разследването е „справедливо, строго и безпристрастно“. Също така се добавяше, че няма да има повече коментари от уважение към засегнатите страни.

Сагата с Хорнер обаче не спря дотук. Около 24 часа по-късно анонимен източник изпрати интересен имейл. Той съдържаше 79 файла, предимно с предполагаеми разговори в WhatsApp между Хорнер и засегнатата жена.

Имейлът беше изпратен до висши фигури в F1 и ФИА, включително Стефано Доменикали и Мохамед бин Сулайем, както и до другите директори на отбори от световния шампионат. Представители на медиите също получиха имейл с тези файлове, както и Йос Верстапен.

За момента не е потвърдена достоверността не тези документи. Съвсем очаквано, Хорнер продължава да отрича всички твърдения по негов адрес. В момента британецът продължава да изпълнява задълженията си като ръководител на отбора на Ред Бул.

Разбира се, че ръководството на F1, както и ФИА, са обезпокоени от факта, че глобалният фокус върху събитията около Хорнер засенчва началото на сезон 2024 в Гран при. Тези притеснения се засилват от други факта. Това изтичане на информация сочи, че има страни, които се фокусират върху това да злепоставят Хорнер, за да го принудят да се оттегли от своя пост.

Вчера Хорнер проведе среща с Доменикали и Бин Сулайем. Тримата са обсъдили ситуацията и какво ще се случи по-нататък. Досега никоя от страните не е коментирала резултата от тази среща. Но по всичко изглежда, че ФИА намерение да се намеси самостоятелно, за да разбере по-добре този казус

Този уикенд Бин Сулайем даде интервю преди Financial Times. В него той посочи, че би било погрешно ФИА да „избързва“ и да действа самостоятелно. Той все пак уточни, че ще „разгледа всяка жалба, която постъпи чрез така наречените „служители по съответствието.“

Макар че не желае да разбере по-добре какво наистина се е случило с Хорнер, Бин Сулайем не се съмнява, че всичко това „вреди на спорта.“

„Сагата около Хорнер вреди на спорта. Това вреди на човешко ниво“, сподели Бин Сулайем. „Това е началото на сезона. F1 става толкова популярна. Просто трябва да се наслаждаваме на началото на сезона. Погледнете конкуренцията. Защо засенчваме всичко това с негативизъм?“

Макс Верстапен също коментира сагата около Хорнер. Трикратният световен шампион призна, че шефът на Ред Бул е бил малко „разсеян“, но продължава да ръководи тима по време на този рейс уикенд.

„Като гледам как Кристиан работи в отбора, то той е невероятен тим шеф. Не можеш да поставиш това под въпрос от гледна точка на представянето. С това се занимавам и аз“, заяви Верстапен.

„Говоря много с Кристиан, също и през този уикенд. Мога да кажа, че той е напълно отдаден на отбора. Той е тук и заради представянето. Разбира се, той вероятно е малко разсеян. Но ние просто се фокусираме върху самото представяне и продължаваме да работим заедно“, добави пилотът на Ред Бул Рейсинг.