Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скандалът около Хорнер продължава с пълна сила

Скандалът около Хорнер продължава с пълна сила

3224
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Скандалът около Кристиан Хорнер продължава с пълна сила. Споменава се, че директорът на Ред Бул може да си навлече проблеми с ФИА. Федерацията планира да се обърне към своя Международен спортен кодекс в търсене на прозрачност след разследването срещу британския мениджър.

Днес Хорнер се срещна с президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали. Целта на тази среща беше свързана с обсъждане на кризисната ситуация, която разтърси света на Формула 1 през последните няколко седмици

В сряда стана ясен резултатът от независимото разследване, проведено от компанията майка Ред Бул. В крайна сметка бяха свалени всички обвинения срещу Хорнер. В лаконично изявление се посочваше, че разследването е „справедливо, строго и безпристрастно“. Също така се добавяше, че няма да има повече коментари от уважение към засегнатите страни, въпреки че се потвърждава, че жена, подала сигнала, има право на обжалване.

Сагата с Хорнер обаче не спря дотук. Около 24 часа по-късно анонимен източник изпрати доста интересен имейл. Той съдържаше 79 файла, предимно с предполагаеми разговори в WhatsApp между Хорнер и засегнатата жена.

Имейлът беше изпратен до висши фигури в F1 и ФИА, включително Доменикали и Бин Сулайем, както и до деветте конкурентни на Хорнер директори на отбори от световния шампионат. Представители на медиите също получиха имейл с тези файлове, както и Йос Верстапен.

Предвид нарастващата спешност на въпроса, обсъжданията по тази тема продължават в опит да се постигне яснота. Това е нещо, за което която настояват главните изпълнителни директори на Макларън и Мерцедес Зак Браун и Тото Волф

Сега се разбира, че специалисти от ФИА и F1 са предприели криминалистична експертиза на анонимния имейл в опит да установят евентуалния му източник, както и достоверността на съдържанието в него.

За момента нито една от двете организации не може да коментира последния епизод от тази сага. Първо ФИА и F1 трябва да се запознаят с доклада от 100 страници, предаден на компанията майка на Ред Бул Рейсинг [Ред Бул GmbH], от адвоката, който е провел разследването.

ФИА обаче може да вземе нещата в своите ръце и да се обърне към своя Международен кодекс. В него съществуват специални членове, свързани с нарушения, които „се считат за нарушение на правилника“, първоначално член 12.2.1.в. според него, „всяко измамно поведение или всяко действие, накърняващо интересите на което и да е състезание или интересите на автомобилния спорт като цяло“.

В член 12.2.1. от кодекса се посочват и други нега. Според тях, до наказание може да се стигне при „всякакви думи, действия или писания, които са причинили морална вреда или загуба на ФИА, нейните органи, членове или изпълнителни директори, както и по-общо на интересите на автомобилния спорт и на ценностите, защитавани от ФИА“.

Съществува и точка 12.2.1.ж. Там се счита за престъпление, ако е налице „липса на съдействие при разследване“. ФИА би могла да сметне, че репутацията ѝ като световен ръководен орган на моторните спортове е била накърнена от продължаващата сага. Това важи особено след като Бен Сулайем и други членове на федерацията са били получатели на анонимния имейл.