Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: Въпрос на време е Ферари да триумфира отново в шампионата

Бин Сулайем: Въпрос на време е Ферари да триумфира отново в шампионата

1311
0
Мохамед бин Сулайем и Карлос Сайнц
Мохамед бин Сулайем и Карлос Сайнц, снимка Ферари

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем вярва, че е въпрос на време Ферари да спечели шампионата. Според него, титлата рано или късно ще се върне в Маранело.

Ферари е най-успешният отбор във Формула 1. Скудерията има спечелени 15 титли при пилотите и 16 при конструкторите. Въпреки това по-сериозните успехи на италианците са отпреди повече от десетилетие. Последно Ферари спечели шампионата при пилотите с Кими Райконен през сезон 2007. Година по-късно отборът стана шампион при конструкторите, но не и при пилотите. Оттогава Скудерията започна негативна серия, която вече продължава 15 години.

Ферари направи няколко неуспешни опита да се върне на върха. Италианският отбор привлече в редиците си Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион кара за Скудерията от 2010 до 2014. През това време той на два пъти бе на косъм да върне титлата обратно в Маранело, но в крайна сметка бе победен от Себастиан Фетел и Ред Бул.

След напускането на Алонсо Ферари подписа именно с Фетел. Германецът реши да потърси ново предизвикателство и да последва примера на своя идол Михаел Шумахер. За съжаление четирикратният световен шампион така и не успя да победи Люис Хамилтън и Мерцедес в продължение на няколко поредни кампании. В крайна сметка Фетел напусна Ферари в края на сезон 2020 и така и не успя да стане световен шампион с Черните кончета.

Ферари бе далеч от челото на колоната през сезоните 2020 и 2021. Миналата година обаче надеждите на феновете на италианския отбор бяха възродени от силния старт на Шарл Льоклер. Монегаскът спечели две от първите три надпревари и започна да отваря разлика в класирането. Но с напредване на кампанията той и Скудерията се сблъскаха с редица технически проблеми и стратегически грешки. Това позволи на Макс Верстапен и Ред Бул да наложа доминацията си в шампионата.

За съжаление, недостатъците и грешките на отбора се оказаха прекалено скъпи за Матия Биното. 53-годишният специалист подаде оставка в края на миналата година и бе заменен от Фредерик Васьор.

Наскоро Бин Сулайем коментира случващото се в Скудерията през последната година.

„Решението беше взето въз основа на представянето. Когато Ферари печелиха, те имаха наистина голямо разнообразие. Но от друга страна тук не става въпрос за това дали италианците са по-добри от французите или германците. Въпросът е по-скоро да се намери правилният човек, който да ги ръководи“, каза Бин Сулайем.

Единствено времето ще покаже дали Васьор е човекът, който ще върне Ферари на върха. Според президента на ФИА, рано или късно ще дойде момент, в който титлата ще бъде в Маранело.

„Дори и всички отбори да имаха един и същ двигател и един и същ шеф, само един от тях може да стане шампион в края на сезона“, каза Бин Сулайем.

„Въпрос на време е Ферари да триумфира отново в шампионата. Единствено те знаят дали разполагат с правилните съставки, за да го постигнат. Все пак спечелването на състезания и шампионати не е нещо ново за отбора“, обясни президентът на ФИА.

Бившият рали пилот бе попитан и дали Астън Мартин може да изпълни големите амбиции на Лорънс Строл. Канадецът има желание британците да станат един от топ отборите в F1 в близко бъдеще

„Би трябвало да е така заради начина, по който вървят инвестициите, както и заради факта, че разполагат с интелигентен човек като Фернандо [Алонсо]. Вярвам, че това ще се случи.“

„На първо място е важно представянето. Да се печели F1 много трудно. Можете да говорите за Ферари, но във Ферари не са спечелили шампионата скоро. Дали е така защото са толкова бавни? Не мисля. Може би е заради надеждността и управлението вътре в тима“, заяви Бин Сулайем.

„Смятам, че на Астън Мартин не му липсват финанси. Може би отборът се нуждае от различен начин на [правене на нещата]. Промените, които г-н Строл прави в момента са много важни. Той привлече нов пилот, нов персонал и въведе нова дисциплина в тима. Надявам се, че те ще помогнат на Астън Мартин да изпълни своя план и да стигне до върха в F1“, завърши президентът на ФИА.