Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем защити вдигането на прага на глобите в F1

Бин Сулайем защити вдигането на прага на глобите в F1

551
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Спас Генев

Мохамед бин Сулайем защити вдигането на прага на глобите в F1. Президентът на ФИА настоя, че продължаващото повишаване на цените в различни сфери, включително световния шампионат, е оправдало решението на ръководния орган.

По време на уикенда в САЩ ФИА обяви, че е коригирала финансовите си санкции в няколко състезатени категории, включително F1. В изявлението си федерацията обясни решението си. Според нея, максималният праг, който е в сила от 2012 г., вече не отразява „настоящите нужди на моторните спортове“. Така вече прагът на глобите стига 1 млн. евро, което е четири пъти повече от досегашния

Решението на ФИА не беше посрещнато добре от пилотите в F1. Директорът на Асоциацията на пилотите от Гран при (GPDA) заяви, че увеличението е „абсурдно“. Ръсел също така настоя, че някои негови колеги може да не успеят да платят от джоба си толкова сериозна парична санкция.

Бин Сулайем разясни новата политика на ФИА. Той се оправда с това, че през последните години има високо повишение на цената на F1 като цяло.

„Всички говорят за милиарди по отношение на това колко струва всеки един отбор. В същото време ние все още не сме подобрили регламентите си, датиращи от  ерата на Джурасик парк“, сподели Бин Сулайем.

„Ние не казваме: „Идете и платете“. По-скоро имаме предвид: „Не нарушавайте правилата“. Ако не го направите, няма да получите наказание. Никой няма да ви наложи нещо, ако спазвате правилата. Те са там, за да се контролират и да се прилагат.“

Бин Сулайем така и не пожела да даде ясен пример за нарушение, което би оправдало налагането на глоба от 1 млн. евро. Бившият рали пилот също така бе категоричен, че последната дума за потенциални наказания винаги е на стюардите.

„Придържайте се към правилата. Така никой няма да каже нищо, никой няма да ви обвини в нищо. Честно казано някои хора преувеличават по този въпрос“, обясни Бин Сулайем.

„Ако някой състезатели бъде наказан, къде точно отиват парите? Те отивам за масовия (автомобилен) спорт, както и за инвестиции в тази сфера.“

„Надявам се пилотите от F1 да улеснят живота на нашите стюарди, като се придържат към правилата, вместо да се държат лошо. Очевидно те не искат да платят тази сума (1 млн. евро), затова им казваме да не правят лоши неща. Правилата са налице и са прозрачни. Нямаме какво да крием.“

„Не мога да ви кажа какво точно се изисква, за да бъдеш глобен с 1 млн. евро. Това е от компетенцията на стюардите, а не на президента. Стюардите са там. Те са опитни и знаят какво да правят. В същото време пилотите са много интелигентни. Те знаят правилата още преди да се качат в колата“, каза още президентът на ФИА.

Бин Сулайем не прие аргумента, че дадени пилоти от F1 не могат да си позволят плащането на глоба от 1 млн. евро

„Не става въпрос за пари, а за спазване на правилата. Федерацията трябва да има властта да прилага правилата и да управлява с желязна ръка. Ако нямаме силно управление в нашия спорт, тогава какво? Ние се занимаваме с управлението. Целта ни е гарантираме, че ако правилата се нарушават, нарушителите ще бъдат наказани справедливо“, завърши Мохамед бин Сулайем.