Биното: Ферари е двойно по-близо до най-бързите екипи през сезон 2021

1991
0
Матия Биното
Матия Биното; снимка: Ферари

От отбора на Ферари твърдят, че са съкратили наполовина изоставането си от най-бързите отбори във Формула 1. През сезон 2020 Скудерията отбеляза най-слабото си представяне от 40 години насам. Миналата година тимът завърши на шесто място в конструкторския шампионат. Досега през сезон 2021 екипът е в много по-добра форма, обясни Матия Биното.

“Ако гледаме средните времена за целия сезон [2020], то ние бяхме на 1.4 секунди от полпозишън – каза Биното – Сега сме на 0.7”.

Като цяло Ферари изоставаха над секунда от лидерите. В някои от състезанията през сезон 2020 дори бяха на над две секунди назад. Тази година Скудерията има два полпозишъна.

През 2020-та Ферари записа трудно състезание в Унгария. Тази година на Хунгароринг обаче, тимът успя да изравни по точки Макларън в борбата за третото място при конструкторите.

Биното призна, че средното изоставане от седем десети, което остава спрямо Ред Бул и Мерцедес, “не е пренебрежимо и ние сме напълно наясно с това”.

“Но все пак смятам, че намалихме двойно разликата спрямо най-добрите – допълни шефът на Ферари, цитиран от racefans.net. – Това е окуражаващо, защото сме на прав път”.

“Отборът се стреми към подобрения във всички аспекти” – каза още Биното – Дотук през първите 11 състезания сме успели да съберем 163 точки, а бяха 80 през миналата година за същия брой надпревари. Плюс 83 точки, повече от двойно. Миналия сезон завършихме със 131 точки. Така че имаме по-голям актив от целия предишен сезон. Това със сигурност показва голямо подобрение.”

Шефът на Ферари обясни в детайли за прогреса, който Скудерия Ферари е постигнала при питстоповете

“Винаги съм смятал, че време под 3 секунди е добър питстоп. Това го наричаме ‘зелено’ и включва излизането на пилота от пита. Три може да изглежда като високо число, но винаги твърдя, че за стратегията е важно да бъдеш постоянен – не просто бърз, а постоянен, защото понякога състезанието може да бъде провалено от проблем, заради който спирането в бокса продължава 4,5, 5 или 6 секунди. Подобни ситуации са много трудни”, каза Матия Биното.

“Ако вземем за сравнение 3 секунди и колко често досега сме били по-бързи през 2021-ва, то това са 84% спрямо 48% през миналата година. Така че по отношение на отбора, екипа в бокса и механиците, със сигурност имаме напредък в качеството и бързината на питстоповете”.

“Гледайки времената под три секунди, въпреки че сме под напрежение и така нататък, бяхме на осмо място и имаше седем отбора, които бяха по-бързи от нас. Днес сме втори и има само един екип, който се представя по-добре от нас като процент [от боксовете] под три секунди. Числата показват че отборът и колата като цяло категорично имат подобрения през 2021-ва спрямо 2020-та и посоката ни окуражава.”

По отношение на битката в шампионата шефът на Ферари вярва, че Люис Хамилтън и Мерцедес ще спечелят и двете титли през този сезон. Той обаче подкрепя Макс Верстапен

Нидерландецът е съперник на Хамилтън в борбата за шампионата.

Имаме вълнуващо съперничество между двама прекрасни пилоти и се надявам да се борят до края – каза той пред италианския вестник Гадзета дело Спорт. Ако трябваше да заложа, бих заложил на Люис, защото смятам че в крайна сметка Мерцедес ще спечелят. Но подкрепям Макс. Добре би било за спорта да се разбие статуквото.”