Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното отхвърлил оферта на Алпин, Булие може да замести Шафнауер

Биното отхвърлил оферта на Алпин, Булие може да замести Шафнауер

1445
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Имената на Матия Биното и Ерик Булие се завъртяха през последните дни като възможни заместници на Отмар Шафнауер начело на отбора на Алпин във Формула 1. Главният изпълнителен директор на френския бранд Лоран Роси иска отборът в Гран при да е четвърти по сила. При настоящото разпределение обаче Алпин дели петото място Макларън, като и двата екипа са със само по 14 точки от първите пет надпревари. Това доведе до сериозна реакция от страна на Роси и до слухове, че позицията на Шафнауер е застрашена. За броени дни се стигна и до слухове кой може да замести настоящия шеф на Алпин в F1.

Според информация от италиански източници едната обмисляна в Енстън възможност била Матия Биното. Той напусна Ферари в края на 2022 г. след близо три десетилетия работа в Маранело. Смята се, че т.нар. gardening leave за Биното е цяла година, както и че има оферта от Ауди.

От Алпин обаче все пак отправили запитване към него. Официална информация липсва, но се твърди, бе Биното е отхвърлил офертата

Другият вариант е Ерик Булие. 49-годишният инженер понастоящем е част от мениджърската структура, която се занимаваше с организацията на Гран при на Франция. Той обаче познава много добре отбора от Енстън, защото бе шеф на тима от 2010 до 2013 г. През 2014-та оглави екипа на Макларън в F1, където работи до средата на 2018 г.

Според Шафнауер пък причината за липсата на постоянство в представянето на Алпин на писта са остарелите съоръжения за симулация.

„Преди началото на състезателен уикенд всеки отбор използва средствата си за симулация, за да установи редица основни параметри за колите. Тези средства при нас понякога не са достатъчно добри. Друг път се справят. Но затова понякога започваме по-бавно работата си. Напасваме нещата, след като получим обратна информация от пилотите и едва тогава правим по-големи стъпки. Ако имаш перфектни или близо до такива симулационни съоръжение, то може да започнеш уикенд с близки до оптималните настройки“, обясни Шафнауер.

От Алпин са купили нов симулатор. Той трябва да пристигне и заработи до година и половина-две.