Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното ще работи във Ферари почти до Коледа, Льоклер не е искал...

Биното ще работи във Ферари почти до Коледа, Льоклер не е искал да го уволнят

2681
0
Шарл Льоклер, Матия Биното, Ферари
Шарл Льоклер и Матия Биното; снимка: Ферари

Матия Биното ще продължи да работи във Ферари до 23 декември – ден преди Рождество Христово. Той подаде оставка и официално напуска на 31 декември. Едно от последните му задължения като шеф на Скудерията ще е да представлява екипа на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА. Финалното заседание за 2022 г. е утре в Болоня, Италия. За петък тази седмица пък е насрочена гала церемонията на международната федерация. Там ще бъдат раздадени призовете за отминалия сезон. Тимът на Ферари, който завърши втори в конструкторския шампионат на Формула 1, ще бъде представен на галата от спортния си директор Лоран Мекис.

Това, че Биното ще присъства на Световния съвет като представител на Ферари, се възприема като известна изненада заради оставката му

В Маранело обаче все още нямат заместник за неговата позиция. А всъщност трябва да търсят кой да оглави и тима, и техническия департамент. Биното бе технически директор, когато пое и ръководството на целия екип. След това така и не бе назначен нов технически шеф.

В Италия се говори, че главният изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня искал да поеме и ръководството на отбора във Формула 1. Идеята му била да създаде нова структура. В нея той щял да е шефът с допълнителен „състезателен мениджмънт“ – екип, отговарящ конкретно за работата на писта. В това „рейс ръководство“ можел евентуално да се включи Фредерик Васьор.

Същевременно продължават догадките кой би могъл да отиде във Ферари, макар все още да се смята, че шансовете на Васьор са най-високи. Отново се говори за Жан Тод, но и за бившия шеф на Хюндай в WRC Андреа Адамо. Споменава се и името на Масимо Ривола. Той ръководи Априля Рейсинг в MotoGP, но е бивш кадър на Ферари и познава чудесно екипа в Маранело. За имена като бившия спортен директор на Пирели Пол Хембри, Рос Браун и дори Мониша Калтенборн, която преди години оглавяваше Заубер, се твърди, че са просто нечия измислица. Според отделни източници отдавна било решено кой ще замести Биното. Защо тогава обаче това не се оповестява?

Липсата на яснота води до напрежение и разпространяване на слухове и в Джестионе Спортива. Там също се говори кой ще е новият ръководител и се обсъждало, че има списък с 5 имена. Не се знае обаче кои точно са кандидатите

По време на цялата сага пък се говореше, че Шарл Льоклер и мениджмънтът му вероятно имат роля в отношението към Биното. Понастоящем се твърди, че монегаскът изобщо не е участвал в разговори относно бъдещето на подалия оставка инженер, нито е искал освобождаването му. Последната информация е, че Льоклер е обсъждал проблемите си в отбора директно с Биното и с него е говорил за необходимите промени по отношение на техника и стратегии.