Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното ще се появи на Монца за първи път като шеф на...

Биното ще се появи на Монца за първи път като шеф на проекта на Ауди

1522
0
Матия Биното
Матия Биното; снимка: Майкъл Потс

Матия Биното ще се завърне официално в падока като част от отбор от Формула 1 тази седмица. Привличането му в Заубер/Ауди бе обявено в края на юли, а малко след това стана известно и това на спортния директор на Ред Бул Джонатан Уитли. Англичанинът обаче остава в Милтън Кийнс до края на сезон 2024, докато Биното вече встъпи в длъжност в началото на август.

Матия Биното е добре познат от периода си като технически директор и шеф на екипа на Ферари

Напускането му от Маранело изглеждаше доброволно, но бе силно намекнато, че швейцарско-италианският инженер си тръгва заради липсата на подкрепа от страна на президента на компанията Джон Елкан и главния изпълнителен директор Бенедето Виня. На неговото място бе привлечен Фредерик Васьор.

Според немски източници Биното ще дойде на пистата Монца заедно с председателя на съвета на директорите на Ауди Гернот Дьолнер. Отборът от Хинвил все още не е потвърдил титуляра за втория си кокпит догодина. Във Формула 1 останаха само три непотвърдени позиции за 2025 г. Очаква се днес още едно място да бъде официално оповестено – това на Андреа Кими Антонели в Мерцедес. За кокпита в Заубер се смята, че са останали само двама кандидати – Валтери Ботас и Мик Шумахер. Последният бе пренебрегнат за пореден път, когато от Уилямс имаха избор кого да вземат да довърши сезона им, след като решиха да освободят предсрочно Логан Сарджънт. В крайна сметка отборът от Гроув се спря на пилота от академията си за млади таланти Франко Колапинто.

Веднага след новината за привличането на Биното от Ауди италиански медии съобщиха, че той се опитва да убеди инженери от Ферари да започнат работа в Хинвил.

Неофициално се твърди, че е пратил оферта на шефа на отдела за задвижващи системи на Скудерията Енрико Гуалтиери

Двамата се познават от дългогодишната си обща работа в Маранело и са приятели. Другият Енрико от италианския тим – ръководителят на отдела за шаситата Кардиле – вече напусна, но в посока Астън Мартин. Гуалтиери обаче отхвърлил предложението на Биното, предпочитайки да остане във Ферари. Решението му е забележително като се има предвид, че офертата била за тройно по-висока заплата от тази, която получава в Скудерията.

Очаква се Васьор скоро да обяви и новата техническа структура на Ферари. Той каза, че това ще се случи след лятната ваканция.