Начало Формула 1 Биното: Трябва да намерим точния компромис в настройките за Спа

Биното: Трябва да намерим точния компромис в настройките за Спа

1554
0

Отборът на Ферари има 17 победи в Гран при на Белгия. Първите успехи на Скудерията в тази надпревара датират от 50-те години на ХХ век. Алберто Аскари печели състезанието през 1952 и 1953 г. Последният триумф е от миналия сезон, когато Себастиан Фетел бе пръв на легендарната писта Спа-Франкоршамп.

С тези 17 първи места Ферари е най-успешният отбор в Гран при на Белгия. Най-много победи при пилотите пък има Михаел Шумахер – 6, 4 от които са постигнати с екипа от Маранело. От настоящите състезатели безспорният №1 на Спа е Кими Райконен с 4 успеха. Люис Хамилтън и Фетел имат по 3.

Матия Биното
Матия Биното, снимка: Спас Генев

„Хората ни спряха работа за няколко дни, колкото да презаредят батериите преди да се върнем на писта, готови за битка”, заяви шефът на Ферари Матия Биното

„В момента сме по-мотивирани от всякога да се справим както трябва в оставащите през този сезон надпревари. На Спа темпото е високо. Първия и последен сектори са с дълги прави, където основното изискване е добра максимална скорост. В средната секция има много завои. Там е необходим добре балансиран автомобил с по-високо ниво на аеропритискане. Това означава, че ще работим по намирането на точния компромис в настройките.”

Шарл Льоклер отбеляза, че е впечатляващо какво могат съвременните автомобили от Формула 1 в завоите на класическо трасе като Спа

„Никъде другаде не се усеща толкова. Имам предвид изкачването на Червената вода. Първия път, когато огледаш дистанцията, осъзнаваш колко тясна и стръмна е тази секция. На сухо се преминава на пълна газ, въпреки че физическото натоварване е сериозно – особено в първите няколко обиколки. С всеки изминал тур вратът свиква и кривата се превръща в абсолютно уникален завой”, обясни Льоклер.

„По трасето има още много ключови точки. Важно е да намериш точното преминаване на всяка от тях. Обиколката е особено дълга, така че ритъмът се нарушава, ако се наложи да се откажеш от даден тур.”

Фетел, както и мнозина други пилоти, смята Спа-Франкоршамп за една от любимите си писти

„През годините трасето се промени много, разбира се, което важи и за управляваните от нас автомобили. Помня първия път, когато карах там с болид от Формула 1. Сравнението сочи, че някои завои сега са по-лесни, защото имаме повече аеропритискане. Изкачването на Червената вода може да се премине на пълна газ. Завои като Пуон и Бланшимон също са забележителни”, сподели Фетел.

„Необходимо ти е перфектно излизане от Червената вода, за да запазиш колкото се може повече скорост за Ле Комс. Там може да се изпреварва благодарение ефекта на изтегляне. От Пуон нататък пистата е просто прекрасна, тъй като постоянно ускоряваш, чак до Автобусната спирка. Това е още едно място, където може да се задминава. А след като я опознаеш, е невъзможно да не обикнеш Спа.”