Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш пилот от Ф1: Трасето в Монако е като паркинг

Бивш пилот от Ф1: Трасето в Монако е като паркинг

69
0

Бившият пилот от Формула 1 и многократен шампион в американските серии Индикар Себастиан Бурде разкритикува остро съвременните писти в Гран при. Французинът, който се състезаваше за Торо Росо от 2008 до средата на 2009 г. без особен успех, дори определи трасето в Монако като „паркинг”. Миналата неделя Бурде спечели 33-ата си победа в Индикар, като беше най-бърз по уличното трасе в Детройт.

„Да пилотираш в Детройт в дъжда беше по-трудно, отколкото на което и да е трасе от Ф1, заяви Бурде след надпреварата пред Detroit Free Press. – Състезание на бетонова настилка си е голямо предизвикателство. Трасетата във Ф1 са лишени от характер. В Монако е като паркинг с много завои. Болно ми е като гледам такова нещо. Като цяло във Ф1 много неща са сбъркани. Този спорт е пари, а не надпревара. В Индикар имаме страхотно, истинско състезание.”

Повечето нови трасета в календара на Ф1 са проектирани от Херман Тилке, като голяма част от тях обаче са по-бавни с много завои и не предлагат достатъчно предизвикателства за пилотите, като водеща е сигурността. От този сезон например в календара се завръща Мексико, но точно от такива съображения прочутият бърз завой Пералта е премахнат и заменен с няколко бавни.