Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш съветник на Екълстоун разкри подробности относно трансферите към Грибковски

Бивш съветник на Екълстоун разкри подробности относно трансферите към Грибковски

22
0
Бърни Екълстоун,Свен Томас

Поредните любопитни подробности излязоха на бял свят по време на продължаващия в Германия процес срещу Герхард Грибковски. Бившият банкер е в затвора от година, а от края на 2011-та срещу него се води дело за измами, укриване на данъци, подкуп и т.н. То е определяно от немските медии като най-големия антикорупционен процес в страната след Втората световна война.

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун е замесен в историята и свидетелства в продължение на два дни миналия ноември за плащания към германеца по повод сделката за продажба на акциите от F1 на CVC Кепитъл Партнърс. Тогава той заяви, че е платил на Грибковски, за да успокои банкера и да не му позволи да върши глупости.

Англичанинът упорито отказа да назове действията на Грибковски шантаж или изнудване. Сега бивш негов съветник – Андре Фавр – посочи, че изричното желание на Бърни е било трансферът да се извърши така, че той да не фигурира никъде в документите.

Екълстоун ми нареди да прехвърля 5 милиона долара от неговите пари на господин Грибковски, като използвам специална компания, така че името му да не се появява в документите. Всичко, което обясни, бе, че дължи сумата на Грибковски – гласи изявлението на Фавр.

Плащането е направено през компания, базирана в Панама, на име Люингтън Инвест, закупена за 2000-3000 долара от адвокатска кантора през 2007 г. от името на Екълстоун. Смята се, че през нея са преминали около $27,5 млн. от обсъжданите плащания, които според мюнхенските прокурори са подкуп.

Общо $44 млн. са прехвърлени на Грибковски, като се твърди, че това е за улесняване продажбата на притежаваните от BayernВФ 47% F1 на CVC. Банкерът поискал 50 милиона от Екълстоун, за да прокара сделката, заплашвайки при неизпълнение на условията да натопи Бърни пред английските данъчни власти.