Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш шеф на SLEC арестуван

Бивш шеф на SLEC арестуван

35
0
Бърни Екълстоун

Ден след появата на информация за разследване срещу Герхард Грибковски – бивш началник на департамент рискови инвестиции на BayernLB и изпълнителен директор на холдинга на Бърни Екълстоун SLEC – той бе арестуван в Германия. Причината е необяснимата поява на $50 млн. в австрийска фондация на име Sonnenschein Privatstiftung, контролирана от него.

BayernLB се появи във Формула 1 през 2002 г., когато заедно с още две финансови институции пое контрол над търговските права на F1 след фалита на медийната империя на Лео Кирх. Грибковски бе назначен за председател на SLEC Holdings и остана на този пост близо три години, след което изчезна от сцената на Гран при. Предполага се, че някъде по това време е създал гореспоменатата фондация. Средствата в нея обаче са с неясен произход и понастоящем се води разследване откъде точно са дошли. Документите показват, че са преведени от зони като остров Мавриций и Вирджинските острови.

Едно от предположенията е, че парите идват от Формула 1, макар да няма конкретни доказателства за теорията.

Прокуратурата в Мюнхен пък е наредила и вътрешен одит на BayernLB, а банката е собственост на правителството на провинция Бавария. Грибковски е уволнен от там през 2008 г. след сериозните проблеми, които институцията си навлича с покупката на австрийската банка Hypo Alpe-Adria.