Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бившият шеф на БАР Крейг Полок ще доставя двигатели за Формула 1

Бившият шеф на БАР Крейг Полок ще доставя двигатели за Формула 1

73
0
двигател,Ферари 056

Крейг Полок, който бе начело на БАР в първите два сезона от участието на отбора във Формула 1, планира да се завърне на стартовата решетка като доставчик на двигатели от 2013 година. Компанията PURE, която Полок е основал, цели да предостави на отборите качествен и високоефективен двигател, съгласно новите правила, които ще влязат в сила след две години. Формула 1 ще премине към нов стандарт за агрегатите през 2013, подменяйки настоящите 2,4-литрови V8 с по-икономични 1,6 литрови четирицилиндрови мотори.

Според Полок има голям потенциал за навлизане на нови доставчици на двигатели дори при сегашното състояние на спорта – в момента само четири доставчика захранват с двигатели 12-те тима в шампионата. Още при обявяването на промените в правилата през декември миналата година, Полок се е заел да основе компанията си и е започнал първоначални разработки на бъдещия двигател. На този етап PURE вече разполага с всичко необходимо, за да потърси контакти с определени тимове, които имат желание да намерят нов доставчик на агрегати през сезон 2013.

От четирите доставчика на двигатели в момента – Ферари, Мерцедес, Рено и Косуърт, италианският тим специално изрази опасенията си, че преминаването към 1,6 литрови мотори ще се отрази негативно на връзката на отбора с подразделението им за шосейни автомобили. Според Ферари липсата на подобен малък двигател при комерсиалните модели на автомобилния производител ще повиши цената за неговата разработка и въвеждането му във Формула 1. Полок от своя страна смята, че неговата компания ще се впише много добре в плановете на президента на FIA Жан Тод за ограничаване на разходите и по-екологични болиди.

Очаква се през 2013 година освен PURE и други компании да започнат доставки на двигатели за отборите, като интерес има от VW групата, както и от японския гигант Хонда, който се оттегли от Формула 1 през сезон 2009.