Начало Други БМВ няма да се връща в Льо Ман

БМВ няма да се връща в Льо Ман

31
0

БМВ отхвърли появилите се информации, че се готви за завръщане в Световния шампионат за издръжливост, час от който е и „24-те часа на Льо Ман” Според слуховете компанията е започнала изготвянето на проект,  според който компанията ще се върне в прочутата надпревара през 2017 г. във висшия клас LM P1.

„В момента категорията представлява един голям хибрид и ние не можем да бъдем лидери в нея, заяви босът на БМВ моторспорт Йенс Маркард. – Дори няма да бъдем бързи преследвачи на другите, а ще бъдем бавни такива като 5-и авто производител, който се включва в серията. Не виждам как това ще пасне на нашата програма и не е нещо, върху което в момента изобщо мислим.”

Според Маркард компанията е доволна от участието в DTM (Немския шампионат за туристически автомобили) и в шампионата за спортни коли Tudor United, а освен това продаваният частен модел Z4 GT3 за различните серии ще бъде заменен с M6 за следващия сезон.

Последната победа на БМВ в Льо Ман датира от 1999 г. с изградения от Уилямс болид БМВ V12 LMR. Тогава програмата предшестваше завръщането на баварците във Ф1 като доставчик на мотори за екипа на Франк Уилямс.

Последното им участие в 24-часово състезание пък беше през 2011 г. с М3 с 8-цилиндров мотор в класа GT2, станал след това GTE.