Начало Автомобили БМВ показа официално 7-ма серия ActiveHybrid и ActiveHybrid Х6

БМВ показа официално 7-ма серия ActiveHybrid и ActiveHybrid Х6

318
0

BMW Group въвежда на пазара два мощни и високоефективни автомобила с технологията ActiveHybrid. BMW ActiveHybrid 7 и BMW ActiveHybrid Х6 ще демонстрират постиженията на компанията в областта на алтернативните технологии за мобилност, по време на Автомобилното изложение във Франкфурт през септември.

За луксозния клас BMW Group предпочита концепция mild hybrid (полу-хибрид) и комбинира подобрен V8 бензинов двигател, осемстепенна автоматична трансмисия и електромотор. Разработен на базата на BMW Серия 7 BMW ActiveHybrid 7 налага нови стандарти за ефективност в луксозния клас. Автомобилът разполага с мощност 342 кВт/455 к.с. и максимален въртящ момент 700 Нм, като те се предават с помощта на осемстепенна автоматична трансмисия. Електромоторът се намира в компактна конфигурация между двигателя с вътрешно горене и преобразувателя на автоматичната трансмисия, и се захранва от литиево-йонна батерия, разработена специално за автомобилната индустрия.

Прецизно контролираното взаимодействие между двата източника на мощност оптимизира не само ефективността, но и динамичното поведение на BMW ActiveHybrid 7. Резултатът е впечатляващо удоволствие и комфорт по време на шофиране. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 4,9 сек., разходът на гориво (ЕС тест цикъл) е 9.4 л/100 километра, а емисиите на CO2 са само 219 гр./километър. Хибридната технология разширява възможностите за постигане на по-голяма ефективност и допълнителен комфорт. Например BMW ActiveHybrid 7 е първият автомобил с марка BMW, оборудван с автоматична трансмисия, която включва и Функция Старт/Стоп (Auto Start Stop), която прекратява работата на двигателя на празен ход при спряло превозно средство или в задръствания. Допълнително предимство е, факта че климатичната и вентилационна система остава включена, дори когато двигателят е изключен, защото енергията се доставя директно от 120-волтовата електрическа мрежа, захранвана литиево-йонната батерия.

Специални дисплеи на инструменталния панел информират пътниците за нивото на ефективност и моментното състояние на хибридната система. За новият автомобил са разработени специални алуминиеви джанти с размер 19’ и дизайн с десет спици, които са с подобрени аеродинамични характеристики. Те са и отличителен белег на хибридната версия от моделите задвижвани с двигател с вътрешно горене.

BMW ActiveHybrid 7 се предлага на пазара в два варианта – къса и дълга база. Допълнителните 14 см. при дългата база са използвани изцяло за подобряване комфорта на пътниците на задните седалки. И двата модела се предлагат с богат избор от допълнителни функции и оборудване, повишаващи удоволствието и комфорта по време на шофиране. Само за хибридната версия на луксозната лимузина се предлага цвят Bluewater металик.

BMW ActiveHybrid X6 е първият в света автомобил Sports Activity Coupé, оборудван с технология пълен хибрид (full-hybrid ), осигуряващ уникално изживяване при шофиране, не само спрямо Х моделите, но и в сравнение с хибридните автомобили изобщо. Със своя V8 бензинов двигател, комбиниран с електромотор, BMW ActiveHybrid X6 предлага значително по-голяма динамика и понижен разход на гориво и вредни емисии с до 20%. Технологията на BMW ActiveHybrid предоставя на водача три възможности за избор: да управлява автомобила само на електричество, да използва енергията на двигателя с вътрешно горене, или да използва комбинацията от двата режима на управление. Със скорост до 60 км/ч BMW ActiveHybrid X6 се движи изцяло задвижван от електричество и без CO2 емисии. Над тази скорост, се включва двигателят с вътрешно горене. Той се изключва автоматично при движение по инерция със скорост по-ниска от 65 км/ч.

Хибридната системата за задвижване на BMW ActiveHybrid X6 се състои от V8 двигател с TwinPower Turbo и максимална мощност 300 кВт/407 к.с., както и два електромотора развиващи съответно 67 кВт/91 к. с. и 63 кВт/86 к.с. Максималната мощност на системата е 357 кВт/485 к.с., а максималният въртящ момент е 780 Нм. Това прави BMW ActiveHybrid X6 най-мощният автомобил с хибридна технология в света. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 5,6 секунди. В ЕС тестови цикъл средния разход на гориво е 9,9 л./100км, a CO2 емисиите са 231 грама/километър.

Интегрирането на двата електромотора в активната трансмисия на BMW ActiveHybrid X6, която комбинира два варианта на задвижване, позволява поддържане на двата независими режима на работа. Едната система е за изключително динамично потегляне и за управление при ниски скорости, а другата е за оптимално управление при по-високи скорости. По този начин ползите от технологията BMW ActiveHybrid се комбинират с максимална ефективност при всички натоварвания и скорости. Едновременно с това седемскоростната автоматична трансмисия, осигурена от електромоторите, трите планетарни предавки и четирите многодискови съединителя, се грижат за върховното поведение на пътя, плавността и представянето типични за BMW.

Кинетичната енергия генерирана в процес на спиране или намаляване на скоростта се трансформира в електричество и се съхранява в батерията на автомобила. За тази цел един от двата електромотора действа като генератор, в зависимост от условията на шофиране. Ефикасността на енергийно възстановяване и производителността, постигнати чрез тази система, са 25 пъти по-високи от тези, постигани чрез технологията Brake Energy Regeneration в досегашни BMW модели.

Електрическата енергия се съхранява във високоефективна батерия NiMH с капацитет 2,4 кВч. Температурата на акумулатора с високо напрежение се контролира, спрямо изискванията от течно охлаждане с максимална ефикасност, което взаимодейства с климатичната система и с външен механизъм за топлинен обмен.

Централният електронен контрол гарантира правилното взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромоторите, което е от основна важност за постигането на по-висока ефективност и отлични качества на BMW ActiveHybrid X6. Чрез него постоянния ток с високо напрежение от акумулатора се преобразува в трифазен променлив ток за двата електромотора и хибридната трансмисия. Чрез този контрол също така се координират всички функции на хибридната система, включително разпределението на въртящия момент и мощност между двигателя и електромоторите, както и избора на предавките.

Освен на електромоторите, високо-производителната батерия доставя енергия на консуматорите, свързани с 12-волтовата електрическа мрежа на автомобила. BMW ActiveHybrid X6 е оборудван с електромеханично кормило и електрически компресор за климатичната система, като и двете са напълно функционални дори когато двигателят е изключен. Тези части допълнително подобряват цялостната ефективност на превозното средство чрез изразходването на енергия само при нужда.

С поведението и комфорта при шофиране, BMW ActiveHybrid X6 предлага всички стандарти на най-новите BMW X модели, без никаква разлика между електрическия или стандартния режим на работа. Интелигентната система за задвижване на четирите колела xDrive с постоянно вариращо разпределение на мощността от предните към задните колела подобрява уникалната динамика на управлението на автомобила.

Специални дисплеи на контролното табло информират за моментното оперативно и функционално състояние на системата. Нивото на зареждане на батерията, както и формата на управление са показани от съответните индикатори под скоростомера.

Основна отличителна характеристика във външният вид на BMW ActiveHybrid X6 е изключително ясно изразената извивка Powerdome. Означението “ActiveHybrid” на ръба на задния капак и на предните врати и “BMW ActiveHybrid” на вратите от всяка страна, специално конструираните 19’ инчовите алуминиеви джанти с аеродинамичния дизайн Streamline, както и предлаганията само за този модел на BMW X6 цвят Bluewater металик, допълнително подчертават характерното в този уникален автомобил.

BMW ActiveHybrid X6 комбинира напредничава технология на управление с уникалната концепция за Sports Activity Coupé. Прогресивния и изключителен характер на автомобила е допълнително подчертан от особено широка гама от стандартно оборудване и опционални екстри. BMW ActiveHybrid X6, в стандартната си версия, включва автоматичен климатик, круиз контрол, навигационната система BMW Professional и Park Distance Control. Друга важна характеристика е функцията за електрическо отваряне и затваряне на капака на багажника. Опциите включват разширена гама от кожени тапицерии в изключителна комбинация от цвят слонова кост и черно, допълнена от двойни сини шевове, шибидах с плъзгащо се стъкло/с отварящ се покривен люк, механизъм за прикачване на ремарке, както и цялостната гама на BMW ConnectedDrive включваща и иновативните системи за подпомагане на шофьора.

Грижата за безопасността предлагана от BMW ActiveHybrid X6 включва предни и странични въздушни възглавници, възглавници за главата отстрани, облегалки за главата отпред, гуми RunFlat и Tyre Detect, който позволява на шофьора да проследи налягането на всяка гума поотделно. Би-ксеноновите предни фарове, имат светлини за дневно шофиране към стандартното си оборудване и могат да бъдат допълнени с Адаптивни предни светлини Adaptive Headlights и с функцията Bending Light.