Начало Автомобили BMW 328 навършва 75 години

BMW 328 навършва 75 години

216
0
328,BMW,Миле Миля

Едва ли има друг автомобил, който дори и 75 години след премиерата си предизвиква толкова голямо въодушевление като BMW 328. Произвежданото от 1936 до 1940 година BMW 328 е крайъгълен камък в историята на автомобила и се смята за един от най-добрите спортни автомобили на 30-те години. Пъргавината, ускорението, надеждността и ниското тегло – при разработката на BMW 328 конструкторите са наблегнали на най-важното и по този начин са поставили началото на нова ера. Защото по онова време, когато по състезателните писти са доминирали компресорни болиди, тежащият 780 килограма роудстър BMW 328 с мощност на серийната модификация от само 80 к.с. се превърнал в сензация. И декласирал пращящата от сила компресорна конкуренция още при своя дебют на 14 юни 1936 година на Нюрбургринг.
Успехът на BMW 328 се дължи на комбинацията от няколко конструктивни параметри – максимално олекотена конструкция, идеално разпределение на теглото, аеродинамични линии на каросерията, оптимален двигател и перфектно поведение на пътя, благодарение на старателно настроеното окачване. То било независимо отпред с долни напречни носачи и напречен листов ресор, а задния мост бил окачен на полуелиптични ресори. Редовият 6-цилиндров агрегат имал обем от 1971 куб. см, три карбуратора Solex 30 JF, полусферични горивни камери и V-образно разположени клапани. В някои състезателни версии стандартната мощност достигала 135 к.с. и позволявала достигане ма максимална скорост от над 200 км/ч.
С това този модел поставя началото на ново разбиране за автомобила, според което мощността води до успех само при оптимални настройки на всички параметри и максимална ефективност. Благодарение на тези си качества BMW 328 още тогава се превръща в олицетворение на това, което е характерно за марката BMW и днес – динамика, естетика и иновации.
Първите три автомобила, произведени през 1936 г., били използвани само за състезания, а серийното производство на BMW 328 стартира през пролетта на 1937 г. Мощният спортен автомобил обаче бил предоставян не само на фирмените пилоти, защото освен за състезания бил подходящ и за шофиране в ежедневието. Благодарение на това частните клиенти също имали възможност да се насладят на уникалното усещане при шофиране на роудстър с мощен двигател и перфектно поведение на пътя. Освен това с максималната си скорост от 155 км/ч BMW 328 е един от най-бързите автомобили по шосетата.
С произведените само 464 екземпляра BMW 328 е сред най-търсените от колекционерите модели. То впечатлява с вечния си, изискан дизайн на открит двуместен автомобил, с убедителната дори и днес техника, както и ореола на безбройните успехи по състезателните писти. Все пак BMW 328 е не само един от най-красивите автомобили от годините преди войната, но и най-успешния спортен автомобил по състезателните писти на Европа. Той взел участие в 172 международни и национални състезания, печелейки 141 победи. Много от тях стават легендарни, като това на Миле Миля през 1940 г. когато първият, третият, петият и шестият автомобили са именно BMW 328.