Начало Автомобили BMW Art Car на Джон Балдесари със световна премиера в Маями Бийч

BMW Art Car на Джон Балдесари със световна премиера в Маями Бийч

117
0

BMW Art Car на Джон Балдесари имаше световна премиера на Art Basel в Маями Бийч. Това е 19-ият автомобил от BMW Art Car Collection. Представянето му се състоя на ексклузивен прием в Ботаническата градина в Маями Бийч.

BMW M6 GTLM на Джон Балдесари е състезателен автомобил с мощност от 585 к.с. Следвайки 40-годишната традиция на BMW Art Cars, „скулптурата на колела“ на Балдесари ще докаже възможностите си на състезателната писта в Дайтона на 28 и 29 януари 2017 г. в рамките на Rolex 24 на пистата Дайтона.

„За нас е чест днес да добавим новият шедьовър от Джон Балдесари в BMW Art Car Collection”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка Лудвиг Вилиш. „Като един от най-важните съвременни артисти днес Джон се присъединява към групата на артисти като Калдер, Хокни, Уорхол и Куунс, които допринесоха за тази колекция през изминалите 40 години. С комбинацията от цветове, форми и шрифтове Балдесари е останал верен на стила си – а резултатът задължително трябва да се види, както в музея, така и на състезателната писта в Дайтона в началото на следващата година.“

Самият Балдесари сподели, че досега една-единствена негова торба е включвала автомобил – картина на кола.

„Затова при проекта BMW Art Car навлязох в непознат терен, и то не само по отношение на субекта, но и защото преминах от двуизмерното към триизмерното изкуство”, продължи той. „Идеите просто извираха от мен: например червената точка на покрива, която се вижда само отгоре, „FAST“ от едната страна и изображението на автомобила – от другата. Харесва ми двусмислието от едновременното въздействие на дву- и триизмерността. Ако гледате на автомобила като на икона на съвременното изкуство, то моята концепция е игрива сатира, но в същото време извежда на преден план и някои от моите запазени марки. Може да се каже, че BMW Art Car категорично е типичен Балдесари и е най-бързата творба, която съм създавал някога!“

Като легенда в арт сцената на Лос Анджелис при 19-я BMW Art Car Джон Балдесари се връща към известни запазени марки на своите художествени творби. При оформлението на автомобила американският художник ползва наложили се методи и създава иконична творба, която по уникален начин комбинира креативните практики от последните 50 години. Като заклет минималист, той работи само с червен, жълт, син и зелен цвят и поставя познатите си акценти с монохромните точки и по M6 GTLM. Ироничната игра на Балдесари с многоизмерността на състезателния автомобил като художествен обект се демонстрира особено впечатляващо от графичното отражение на автомобила отстрани. С „FAST“ като централен типографски елемент художникът пренася навън и мощността на своя BMW Art Car и я прави визуално видима както за зрителите на състезателната писта, така и за посетителите в музея.

Джон Балдесари ръководи проектирането на 19-я BMW Art Car, която бе изпълнена с помощта на екип от инженери на BMW в началото на ноември в BMW Body & Paint Training Center Запад в Окснард, Калифорния.