Начало Автомобили BMW Art Car на Рой Лихтенщайн ще е част от международна културна...

BMW Art Car на Рой Лихтенщайн ще е част от международна културна изява

86
0

BMW отново ще партньор на една изключително интересна културна изява – Art Basel s Hong Kong show.

Събитието ще е един от основните акценти на международната арт сцена през 2014 г. То ще се проведе от 15 до 18 май. Общо 245 галерии от 39 държави показват произведения на изкуството от XX и XXI век на артисти от Азия и целия свят.

BMW е партньор на културната проява от създаването й през 2013 г. и представя в Hong Kong Convention and Exhibition Centre легендарния BMW Art Car създаден от Рой Лихтенщайн. Освен това BMW осигурява и автомобилите, необходими за да пристигат навреме и със стил VIP участниците в шоуто.

Третият автомобил от колекцията BMW Art Car е създаден през 1977 г., когато компанията кани Рой Лихтенщайн да изрисува екстериора на BMW 320 Group 5. Дизайнът, който Лихтенщайн създава, е колоритен и жизнен пейзаж в стил Pop Art, отразяващ неговия известен комикс стил в изобразителното изкуство.

Цветните линии символизират пътя, който автомобилът трябва да следва, а наред с това е изобразена и заобикалящата го, по време на пътя, среда – обяснява художникът.

За почти 40 години, колекцията BMW Art Car очарова и привлича както ценителите на изкуството и дизайна и любителите на автомобили и технологии по целия свят. Тя е уникална комбинация от изобразително изкуство и иновативни автомобилни технологии. Досега в колекцията са включени 17 автомобила от известни творци като Франк Стелла, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенбърг, Джени Холцер, Олафур Елиасон и Джеф Кунс и е представена в арт изложения в цял свят. През 2014 г. BMW публикува първата цялостна публикация за историята и концепцията на легендарните BMW Art Cars.

В допълнение към поредицата Art Basel Shows в Базел, Маями Бийч и Хонг Конг, BMW Group поддържа и други престижни арт панаири в световен мащаб, както и инициативите на Gallery Weekend Berlin и Independent Collectors. Компанията също така сътрудничи на дългосрочна основа с многобройни културни институции и творци от цял свят, като подкрепя проекти от ранга на BMW Tate Live and Preis der Nationalgalerie für junge Kunst.