Начало Автомобили BMW демонстрира иновации в Лас Вегас

BMW демонстрира иновации в Лас Вегас

42
0

BMW демонстрира редица иновации по време на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас 2014, най-важното изложение в САЩ за разработки в областта на дигитализирането и свързаността. Компанията показа бъдещи разработки и нови приложения за серийните автомобили, включително нова технологична област на развитие на BMW ConnectedDrive – BMW ActiveAssist, която обединява функции и иновации, следваща стъпка в областта на автоматизираното шофиране.

С новаторски, изследователски прототип, който се движи до голяма степен автоматизирано чрез усъвършенствана контролна техника BMW Group демонстрира най-висока сигурност дори и при управление на автомобила в граничен режим. Освен това при тестове по състезателната писта експерименталният автомобил доказва и големите възможности на новото поколение системи за контрол на автомобила. Те се намесват активно в промяната на посоката на движение и в същото време осигуряват перфектна координация между електронно управляваното кормилно управление и педалите на спирачката и газта. По този начин те правят решителната крачка напред спрямо сегашните системи, които при недозавиване и презавиване реагират с целенасочени спирачни намеси.

Бързото разпространение на смартфоните превърна интернет приложенията и дигиталните услуги в неразривна част от всекидневието. Днес „smartwatch” като например Samsung Galaxy Gear открива нови перспективи. Освен функциите на ръчен часовник, той отрзавява и информацията от свързания с него смартфон директно върху китката. BMW е първият автомобилен производител, който ще представи прототип на електронен ръчен часовник, който изобразява функциите на автомобила. Samsung Galaxy Gear с функциите на BMW i Remote App има същите възможности като BMW i Remote App, което по всяко време свързва водача с неговото BMW i3 и го подпомага идеално и ефективно дори и когато е извън автомобила. Samsung Galaxy Gear с функциите на BMW i Remote App информира за степента на зареждане на батерията, остатъчния пробег и опционално зададените часове на отпътуването на първия чисто електрически премиум автомобил в компактния клас. Освен това прототипът показва и дали прозорците, вратите или стъкления покрив са затворени, като дава възможност – дори и чрез гласова команда на S Voice, гласовия асистент на Samsung – за въвеждане на цел в навигационната система на автомобила, както и за предварителна климатизация на интериора.

Напредъкът при технологиите на камерите и видеозаснемането отдавна дават възможност визуалната информация да служи като база за модерните асистиращи системи. При серийните модели разположената по средата на предното стъкло в основата на огледалото за обратно виждане камера подава данни на системата за предупреждение при напускане на лентата или за разпознаване на пътни знаци. Предупреждението при опасност от сблъсък и Разпознаването на пешеходци със спирачна функция в градски условия,Асистентът за задръствания, както и работещия с камера Автопилот с функция Stop&Go работят основно на базата на визуалната информация. По този начин се избягва допълнителната сложна радарна технология, като в същото време се предлагат сходни функции. По този начин тези системи за сигурност могат да бъдат предлагани и в тези автомобилни класове, при които доскоро такива сложни системи бяха недостъпни.

За разлика от чисто радарно-базираните приложения модерните, работещи с камери системи имат преимущества при разпознаването на неподвижни препятствия. Благодарение на големия ъгъл на заснемане се осигурява и сигурна идентификация на влизащи и излизащи от крайните зони на обхват обекти. В същото време работещите с камери системи обаче имат и определени изисквания към светлинните условия.

Значително по-високо ниво на комфорт и сигурност предлага новият Асистент за паркиране. Също като досегашната система с помощта на ултразвукови сензори той разпознава разположените успоредно на пътното платно паркоместа и чрез електрическото сервоуправление поема маневрирането на автомобила в тях вместо водача. Освен това Асистентът вече може да превключва между предавки за маневри напред и назад при автоматична трансмисия, както и самостоятелно да потегля и спира. Тези функции стават възможни благодарение на интерфейс за трансмисията, както и за електрически управляваните педали на газта и спирачката. Водачът трябва единствено да държи натиснат бутона за активиране на новия Асистент и да следи автоматизирания процес на паркиране.

За разлика от досегашните функции, които подпомагат водача при изпълнение на неговите задачи, новият асистент за паркиране, както и асистентът за задръствания отиват значително по-далеч. Благодарение на частично автоматизираните си възможности те облекчават водача значително повече. Високоавтоматизираните автомобили могат частично и временно напълно да заместят водача при изпълнение на задачите му. Всички системи, които отговарят на тези изисквания за частично или напълно автоматизирано изпълнение на задачите, са обединени в нова технологична област на BMW ConnectedDrive – BMW ActiveAssist.