Начало Автомобили BMW Group представя за пръв път BMW Natural Interaction на Световния мобилен...

BMW Group представя за пръв път BMW Natural Interaction на Световния мобилен конгрес

106
0

BMW Group за пореден път революционизира взаимодействието между водача и неговия автомобил. По време на Mobile World Congress 2019 в Барселона (25 – 28 февруари 2019 г.) компанията ще представи BMW Natural Interaction. Новата система комбинира напредничаво управление с глас и разширено управление със жестове и разпознаване на поглед. По този начин за пръв път дава възможност на истинска мултимодалност при управлението.

Първите функции на BMW Natural Interaction ще се предлагат от 2021 година в BMW iNEXT. BMW Natural Interaction дава на водача възможност също като в диалог с хора гласът, жестовете и погледът да бъдат ползвани едновременно и в многообразни комбинации за взаимодействие с автомобила.

Предпочитаният режим на управлението може да бъде избиран интуитивно според ситуацията и контекста. Гласовите команди, жестовете и насочеността на погледа се разпознават надеждно от автомобила, комбинират се и по този начин се реализира изразеното желание за управление.

Свободното и мултимодално взаимодействие се осигурява чрез разпознаването на глас, оптимизираната сензорика и реагиращия на контекста анализ на жестовете.

Чрез прецизното регистриране на движенията на ръката и пръстите освен типа на жеста за пръв път се регистрира и неговата посока в цялото работно място на водача. Произнесените на глас указания се разпознават и обработват чрез Natural Language Understanding.

Един интелигентен и самообучаващ се алгоритъм, който постоянно се модернизира, комбинира и интерпретира комплексните информации, след което автомобилът реагира съответствено.

По този начин се създава мултимодално изживяване от взаимодействието, фокусирано върху желанията на водача.

Благодарение на комбинацията на различни модалности автомобилните функции могат да бъдат активирани по различен начин. В зависимост от предпочитанията, навиците си или конкретната ситуация водачът решава как би искал да взаимодейства. Ако в момента водачът разговаря, той ще избере жестове и поглед, ако погледът му е насочен към пътя, той ще избере гласови команди и жестове. По този начин например е възможно безконтактното отваряне и затваряне на прозорците или люка на покрива, регулировката на дюзите на вентилацията или избор на информация на контролния дисплей. Ако водачът иска да научи повече за управлението на своя автомобил, той може например да посочи бутоните и да попита за тяхната функционалност.

Благодарение на разширеното разпознаване на жестове и високата степен на свързаност на автомобила възможностите за взаимодействие не се ограничават само до интериора на автомобила. Пътникът например за пръв път има възможност за взаимодействие с директното си обкръжение като сгради или паркинги. Чрез посочване с пръст или гласова команда се получават бързи и лесни отговори на сложни въпроси. „Каква е тази сграда? До колко часа ще е отворен магазинът? Как се казва този ресторант? Имам ли право да паркирам тук и колко ще ми струва?

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.