Начало Автомобили BMW и Daimler в съвместен проект

BMW и Daimler в съвместен проект

86
0
BMW,daimler,електромобили

Техническия университет в Мюнхен започна работа върху проекта Visio.M, целта на който е създаването на идеалния градски електромобил. Като партньори на учените са се включили и няколко от най-големите германски компании – BMW (управляваща проекта), Daimler, Siemens и Continental. Финансирането на разработката е поето от Федералното министерство на образованието и научните изследвания на Германия, отделило за целта 10,8 млн. евро.
Едно от целите на проекта е създаването на масов електромобил, чието тегло трябва да е не повече от 400 кг. без батериите. За задвижване ще се използва малък електрически мотор с мощност 20 к.с.
Тъй като по-голямо тегло изисква монтирането на акумулатори с увеличен капацитет при аналогичен пробег, това ще оскъпи проекта, а излишната маса ще окаже негативни последствия и върху динамиката на колата, учените се стремят към създаване на достъпен автомобил, който да дава и удоволствие при шофиране.
През миналата година на автосалона във Франкфурт бе представен предварителен прототип на Visio.M, наречен Mute. Той бе с тегло от 500 кг. (с батериите), имаше активно окачване и електронна стабилизираща система, специално разработени за него. Електродвигателят бе с мощност 22 к.с., а капацитетът на батериите – 10 кВтч. Според техническите данни той може да достига 120 км/ч максимална мощност, а ускорението до 60 км/ч. става за 6,8 сек. С едно зареждане на батериите пробегът е 100 км.