Начало Автомобилни новини BMW печели наградата International Engine of the Year 2015

BMW печели наградата International Engine of the Year 2015

71
0

BMW спечели наградата International Engine of the Year (международен двигател на годината – б.р.) за 2015 г. със своя хибриден 1,5-литров, 3-цилиндров агрегат с два прилежащи към него електромотора, който се монтира на модела i8. 65 журналисти от 31 страни избраха този агрегат на церемония в рамките на Engine Expo 2015, което се провежда в Щутгарт.

Победата е важна не само за марката, но и за хибридната техника. За 17-те години, в които се състои този конкурс BMW е спечелила общо 58 награди и води убедително пред следващия – VW/Audi с 33 награди.

Агрегатът на i8 спечели още два приза. Освен Engine of the Year тази задвижваща система получи приза New Engine of the Year за новопоявил се двигател и Engine of the Year за агрегати между 1,4 и 1,8 литра.

Наградата Green Engine спечели агрегата на Tesla Model S със мощност от 700 к.с. С тази си мощност този двигател едва ли е далеч от избрания за Performance Engine of the Year 4,5-литров, V8 мотор на Ferrari 458 Speciale.

При двигателите под 1 литър победата спечели 3-цилиндровия турбо агрегат на Ford, който ще бъде доразвит. Така например се очаква да бъде включена системата за изключване на един от цилиндрите, както бе съобщено на международния симпозиум за двигателите във Виена.

В категорията от 1,0 до 1,4 литра наградата спечели 1,2 литровия, 3-цилиндров Puretech на PSA Peugeot Citroen. При двигатели от 1,8 до 2,0 литра наградата отиде за 2-литровия турбо агрегат на Mercedes-AMG

В класа от 2,0 до 2,5 литра наградата бе дадена на 5-цилиндровия редови турбо мотор на Audi, който се монтира на RS 3 и на RS Q3

Супер иновативния 3,0 литров редови 6-цилиндров битурбо агрегат на BMW M3 взе наградата за двигатели между 2,5 и 3,0 литра. В категорията до 4 литра наградата отиде отново за разработения съвместно с доставчика Ricardo 3,8-литров V8 Biturbo. При двигателите над 4 литра приза е за 4,5-литров, V8 мотор на Ferrari 458 Speciale, който е също така и Performance Engine of the Year. Италианците се надяват догодина да се появят с турбо агрегат на същото събитие.