Начало Автомобили BMW с отлични резултати и в България

BMW с отлични резултати и в България

69
0
BMW,expo,Mini

Ръст в продажбите си през 2012 г. отчете BMW България на специална пресконференция днес.

Точно 775 нови коли от популярната марка са били доставени на новите си собственици през последната година в нашата страна. Това означава увеличение от 7,04% при общо мръдване на пазара на нови автомобили у нас от 1,6%.

Данните за регистрираните у нас нови автомобили компанията черпи от КАТ, където плаща по 50 лв. на ред (!), тъй като друга официална статистика в момента няма. Поради нормите на Европейски съюз против картелите в бизнеса изнасяните преди данни от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас вече не се публикуват, а няма друг независим орган, който да прави тази важна статистика.

Като част от BMW Group впечатляващ е и напредъкът на Мини. Британската марка е продала 79 автомобила в България и бележи ръст от 27,42%!

BMW са продали и 35 нови мотоциклета, което е с 59% повече от предходната година.

На световния пазар цифрите за продадените коли са далеч по-внушителни, но също така силно позитивни за гиганта от Мюнхен.

През 2012 г. са продадени точно 1 540 085 автомобила BMW в целия свят.

Общо BMW Group е реализирала 1 845 186 автомобила, между които – 3 575 нови Ролс-Ройс!

Ръстът при BMW и Мини в глобален план е с идентични темпове от около 11%.

Анализът на продажбите на BMW в България е наистина любопитен и показва, че в момента 91% от закупените нови продукти на марката са с дизелови двигатели и само 9% – с бензинови мотори. Интересно е и това, че 51% от всички продадени автомобили са xDrive или със задвижване на 4 колела.

Най-продавани остават лимузините от пета серия, а при все по-популярните модели SUV логично лидер е новият X3, докато X5 и X6 имат почти идентично търсене.

Управителят на BMW България г-н Александър Миланов коментира, че е радостен от факта, че марките на групата имаха по-ниско спадане в продажбите през последните години спрямо общия срив, когато кризата засегна силно и без това крехкия пазар на нови автомобили у нас. Сега имат и по-висок ръст на нарастване, но според него пазарът все така стагнира и нетните продажби са твърде малки.

Той коментира, че не би било редно да се ограничава вносът на автомобили втора ръка у нас (който надвишава 10 пъти този на новите) предвид принадлежността ни към Европейския съюз и доходите на българите, но облекчаването на покупката и използването на нови автомобили би могло да подобри работата на бизнеса, екологията и т.н.

Отново според регистрации в КАТ през последните години у нас са внесени доста автомобили BMW и в момента те са общо около 60 000, но голямата част от тях са на над 10 години.

Самата компания предлага от две години свои продукти, които са използвани от служители на фирмата в Мюнхен и са на по няколко години. Това са автомобили от така наречената Премиум селекшън. Те са поддържани от компанията и са с гаранции за използваните им в рамките на следващите години. Към тях логично има сериозен интерес.