Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болид на Сена излиза на аукцион във Великобритания

Болид на Сена излиза на аукцион във Великобритания

80
0
Толеман

Автомобил Толеман TG184-2 от Формула 1, каран от легендарния Аертон Сена в дебютния му сезон в Гран при, ще бъде предложен на аукцион във Великобритания, който ще се състои на 16 май на Силвърстоун.

Тази конкретна кола е наистина много специална – точно с нея младият бразилец печели забележително второ място в Гран при на Монако през 1984 г. Именно в това състезание талантът му се проявява за първи път така блестящо на най-високо ниво. Победата е спечелена от Ален Прост.

По време на надпреварата вали проливен дъжд и тя е спряна в 32-ата обиколка от тогавашния рейсдиректор Джаки Икс. Сена изпреварва Прост, но за официален резултат е обявено подреждането от 31-ия тур и така Аертон остава втори.

Изключително много се вълнуваме от включването на този иконичен автомобил в аукциона. Това без съмнение е един най-ценните ни експонати – коментира управляващият директор на Силвърстоун Окшънс Ник Уейл. – Сена е смятан от мнозина за най-великия пилот в историята на F1 и болидът ще е една от главните атракции на събитието.

Аертон става трети в британската и седми в канадската Гран при с Толеман-а. Автомобилът е бил частна собственост през последните 16 години. Това обаче далеч не е първият предмет, свързан с бразилския шампион, който е предлаган за продажба. На първия аукцион тази година негови каска и състезателен гащеризон бяха продадени съответно за 74 750 и 35 650 британски лири – значително по-високи суми от началната обявена цена. На предстоящия ще има също така Порше 911 Карера RS 2.7 от 1973 г.