Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болиди на Шумахер, Райконен и Андрети се предлагат на търг

Болиди на Шумахер, Райконен и Андрети се предлагат на търг

1354
0
Михаел Шумахер
Михаел Шумахер; снимка: Ферари

Един от шампионските болиди на Михаел Шумахер – F2001b, с който седемкратният световен шампион започва сезон 2002 – ще бъде предложен на търг. Аукционът ще се проведе в Монтерей от 16 до 19 август. С тази кола започва състезателната година, през която Шумахер печели петата си титла във Формула 1.

Засега няма предположения за колко може да бъде продадена колата. През миналата година друг болид на Шумахер – F2003-GA от сезон 2003 – бе купен за $16,5 млн.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RM Sotheby’s (@rmsothebys)

Почитателите на седемкратния световен шампион с достатъчно средства биха могли да се сдобият и с други вещи от кариерата му. Sotheby’s ще предложи на търг 160 предмета, сред които множество каски на Шумахер и други вещи от надпревари във Формула 1. „Full Throttle – The Schumacher Collection“ е внимателно подбрана частна колекция от Япония, събирана в продължение на повече от 30 години. Наддаването започва от 16 август и ще продължи до 6 септември.

Сред най-забележителните предмети в търга е каска Bell на Шумахер от 1994 г. Това е сезонът, в който германецът печели първата си титла във Формула 1. Цената на шлема може да достигне $60 000. Предлагат се още каски на Шумахер от 1991, 1993, 2001, 2002 г. и т.н., както и от по-ранната му кариера във Формула 3. Търгът включва и състезателен екип от 2003 г., който немският пилот носи по време на Гран при на Италия.

Сред останалите предмети има бутилка от шампанско „Moet“ с автографи на Аертон Сена и Ален Прост от 1989 г. Предлагат се шапки и визьори с автограф на Шумахер, използвани от него бутилки за вода, играчки от различни колекции, модели на каски, ръкавици, екип от периода му в Мерцедес – от 2010 г., футболна топка с негов и автограф на Фелипе Маса и т.н.

Друга любопитна находка в света на аукционите е болид на Кими Райконен. Макларън MP4/21, шаси №02 от 2006 г. е автомобилът, с който финландският пилот се състезава и отпада от Гран при на Монако.

Случката е забележителна с това, че Райконен слиза от колата и вместо да се върне в падока, директно се отправя към яхта в пристанището

Малко по-късно телевизионните камери го откриват седнал с изпотена чаша да наблюдава случващото се по улиците на княжеството.

Болидът се предлага от Bonhams, а търгът ще се проведе в Абу Даби на 25 ноември. С него Райконен се състезава от началото на сезон 2006 до Гран при на Франция през юли. Очаква се цената му да е между 2,5 и 3,5 милиона долара.

На същия търг на Bonhams ще бъде предложен и друг легендарен автомобил от Формула 1 – Лотус 79 на Марио Андрети от шампионската му 1978 г. За него се предполага, че цената ще е още по-висока: $6,5-9,5 млн.