Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болидите на Уилямс начело след първата свободна тренировка в Австралия

Болидите на Уилямс начело след първата свободна тренировка в Австралия

57
0

С известна изненада започна първата свободна тренировка в Австралия, дала началото на сезона във Формула 1. Болидите на Уилямс се наредиха на първите две места в класирането, с времена дадени в самия край на сесията. Нико Розберг (1:26.687 мин) победи с по-малко от 0,05 сек своя съотборник Казуки Накаджима, а на трета позиция с време 1:26.750 мин. (+0.063 сек) остана Кими Райконен от екипа на Ферари, който дълго време държеше първото място. Очаквано с добри времена се поздравиха и пилотите на Браун Мерцедес, Рубенс Барикело (4-ти, +0.539 сек) и Дженсън Бътън (6-ти, +0.780). Световният шампион Люис Хамилтън пък започна сезона повече от разочароващо след като даде едва 16-то време.

Все пак все още може да се гадае за моментното състояние на отборите, като истинското съотношение на силите ще се види едва на квалификацията в събота сутрин.

Още след последните тестове на Херес в екипа на Уилямс Тойота можеше да се усети задоволството от свършената работа, но все пак едва ли някой в отбора на сър Франк е очаквал болидите на тима да са начело след първата свободна тренировка. В действителност двамата пилоти на екипа излязоха в последните минути с минимално количество гориво, но все пак те дадоха своите времена с по-твърдите гуми предоставени от Бриджстоун, за разлика от Райконен, чийто резултат бе даден с по-меките. Освен това Розберг и Накаджима бяха в челото на класирането в течение на първия час и половина от сезона.

Другият впечатляващ резултат пък бе изоставането на времето на Розберг с едва 0,2 сек от най-доброто време в първата тренировка през миналата година в Австралия, въпреки всички рестрикции в аеродинамиката.

Все пак като цяло пилотите започнаха предпазливо сезона, без особено бързане и напрежение. Най-работлив бе новакът Себастиен Буеми от екипа на Торо Росо със своите 27 направени обиколки. Изоставането му от 2,098 сек обаче му отреди едва 15-а позиция.

С лошо начало се отчетоха и от “големия” брат Ред Бул. Още преди изтичането на 45 минути от началото на тренировката Себастиян Фетел бе принуден да прекрати опитите си заради падане на налягането в хидравличната система. Така след само четири направени обиколки победителят от Монца през миналата година стана зрител. Поради същият проблем и Марк Уебър направи едва седем обиколки, а времето му бе едва 17-то.

Изненадващо добре пък се представи Адриян Сутил от екипа на Форс Индия. Германецът постигна девети резултат с 1,3 сек изоставане от върха. Интересното обаче бе, че той стана пилотът с най-висока максимална скорост – 307 км/ч. Другият интересен факт е че по този показател сред първите шест се наредиха петима пилоти с двигател Мерцедес.

Високата максимална скорост обаче не бе достатъчна за световният шампион Люис Хамилтън. Той завърши сесията едва на 16-а позиция след 18 направени обиколки. Пилотът на Макларън явно изпитваше трудности с управлението на колата си, която изглеждаше доста неспокойна на пистата. Британецът записа и излизане извън трасето, което обаче завърши без проблеми. За разлика от Хамилтън, неговият съотборник Хейки Ковалайнен се представи значително по-добре и записа пето време. Както и през зимата финландецът се справи значително по-добре от съотборника си с последното поколение коли на Макларън.

Сред интересните инциденти в тази първа сесия бе спукана гума от страна на Казуки Накаджима, както и едно шеметно завъртане на Нелсиньо Пикет на първия завой. Този първи завой определено представляваше трудност за голяма част от пилотите, търсещи оптималната точка за спиране.

Очаква се картината да се изясни още след втората свободна тренировка, когато на пистата ще се отложи още гума и сцеплението ще се повиши. Температурите на въздуха и асфалта в първата сесия бяха доста приятни, около 20 градуса, фактор влияещ обаче повече негативно по отношение на сцеплението. Въпреки разкъсаната облачност се очаква уикенда да протече без превалявания.