Начало Автомобили Bosch отново с тенденция на растеж. Прогнозата е оборотът за 2011 ще...

Bosch отново с тенденция на растеж. Прогнозата е оборотът за 2011 ще надвиши 50 милиарда евро

33
0
bosch

Групата Bosch се върна към тенденция на растеж и вече достигна нивото на продажбите си от 2007 г., преди кризата. Според предварителните данни, през финансовата 2010 г. глобалният доставчик на технологии и услуги реализира продажби в размер на 47,3 милиарда евро, с 24% повече от предходната година (2009 г.: 38,2 милиарда евро). „Това е най-високият оборот в 125-годишната история на компанията ни,“ каза Франц Ференбах, председателят на борда на директорите на Robert Bosch GmbH. Общите приходи на Групата Bosch също са се подобрили значително. Що се отнася до финансовия резултат преди облагане с данъци, през 2010 г. компанията достига отново своите целеви стойности от между 7% и 8% от оборота, при загуби от 1,2 милиарда евро за предходната година.

За първи път продажбите в Азиатско-тихоокеанската зона надвишават 10 милиарда евро
Основните двигатели на този подем на Bosch са глобалното икономическо възстановяване, рязкото покачване на световното производство в автомобилния бранш и повишаващото се търсене в машиностроителния сектор. Освен това, значителен напредък беше отбелязан чрез преструктуриране в губещи райони, а прагът на печалба в Северна Америка отново беше достигнат.

В Азиатско-тихоокеанската зона Bosch постига нарастване на оборота от 42%, като за първи път реализира продажби за над 10 милиарда евро. В Южна Америка компанията успява да отбележи ръст от 36%. Освен това, продажбите в Северна Америка се увеличават с 27%, а тези в Европа – с 16%, макар и спрямо изключително ниската база от предходната година. „В Европа най-вероятно ще успеем да се върнем до нивата от 2007 г., преди кризата, едва през 2012 или 2013 г.“, казва Ференбах.

Ференбах допълва: „Продължаваме да се възползваме от стабилния ръст на развиващите се азиатски и южноамерикански пазари, където разширяваме присъствието си от много години. Това ни помага да запазим основния си екип по време на рецесията, включително в Европа и Германия – факт, който в момента доста често се пренебрегва.“

Двуцифрен ръст във всички направления на Bosch
През изминалата година и трите направления на компанията нараснаха значително, наред с браншовото и регионалното икономическо възстановяване. „Автомобилно оборудване“ отбелязва най-висок ръст от 29% като реализира продажби за около 28 милиарда евро (2009 г.: 21,7 милиарда евро). Направлението „Индустриални технологии“ също успява да повиши оборота си значително, нараствайки с повече от 27% до над 6,5 милиарда евро (2009 г.: 5,1 милиарда евро). Повече от 500 милиона евро от този ръст се дължат на придобиването на мажоритарния дял от капитала на Аleo Solar AG, който Bosch закупува в края на 2009 г. Направлението „Потребителски стоки и сградна техника“, което пострада по-слабо от рецесията през 2008 и 2009 г., постига значителен растеж от приблизително 10%, до около 12,5 милиарда евро (2009 г.: 11,3 милиарда евро).

През 2010 г. персоналът нараства с около 12 800 души
През 2010 г. броят на служителите в Групата Bosch нарасна с 4,7%, до около 283 500 души. В съответствие с развитието на пазара, повишаването на броя на сътрудниците беше най-значително в Азиатско-тихоокеанския регион, където бяха създадени около 7 500 нови работни места. В Германия персоналът нарасна с близо 1 900 служители, до над 113 600 души. „Ако тази скорост на растеж се запази, в края на 2011 г. Bosch ще има около 300 000 служители. Само броят на висшистите, които търсим, е повече от 9 000, като 1 200 се търсят за Германия,“ каза Ференбах.

Служителите получават бонуси за добри резултати и бонус по случай 125-тия юбилей на компанията
Благодарение на добрите резултати за финансовата 2010 г., компанията ще изплати на щатните си служители в Германия бонус, равняващ се на приблизително половината от месечното възнаграждение. Това е най-високата премия за последните години. Освен това, по повод 125-тата годишнина на фирмата, всички служители по целия свят ще получат еднократен бонус за лоялност, чиито размер ще се определи в зависимост от трудовия стаж. Общата сума на годишния бонус възлиза на около 180 милиона евро.

Разходите за изследвания, разработки и инвестиции отново бележат ръст
През 2010 г. Bosch увеличава и разходите си за изследвания и разработки с 11% до приблизително 4 милиарда евро (2009 г.: 3,6 милиарда евро). Около половината от тях са инвестирани в нови продукти и услуги, които пестят ресурси и предпазват околната среда. Високите инвестиционни разходи от 2,4 милиарда евро (2009 г.: 1,9 милиарда евро) са за проекти като стартирането на производство на фотоволтаични панели в Арнщат, Германия. В Южна Корея, съвместно със Samsung SDI, заработи производствено предприятие за акумулаторни клетки за хибридни и електрически автомобили, в Сингапур беше открит нов изследователски център, а в Китай беше направена първата копка на тестова лаборатория.

Очаква се глобалният ръст да продължи и през 2011 г.
Bosch очаква глобалният растеж да продължи и през 2011 г., макар и с по-ниски темпове. Това ще доведе до ръст от приблизително 3,5%. Най-големият тласък ще продължи да идва от развиващите се пазари, със среден растеж от 6%. В същото време европейската икономика ще нарасне едва с 1-2%, въпреки че компанията очаква ръст от минимум 2% в Германия. Изгледите на Bosch за пазарите в САЩ също са все по-оптимистични. Благодарение на увеличения износ, по-високата заетост и по-голямото търсене на вътрешния пазар, в Съединените щати се очаква ръст от над 3%. Компанията вижда основните рискове в последиците от финансовата и икономическата криза, които все още не са преодолени, както и в промените на валутните курсове.

През юбилейната 2011 г. оборотът за първи път ще надмине 50 милиарда евро
През 2011 г. Групата Bosch празнува 150-тата годишнина от рождението на основателя си Роберт Бош, 125-тата годишнина от основаването на компанията, както и 75-тата годишнина на дизеловите технологии за леки автомобили. Планирани са редица празнични мероприятия по целия свят, включително около 200 такива за служителите на фирмата. През новата финансова година компанията отново очаква да постигне ръст на продажбите и да отбележи положителни резултати във всички направления. „През 2011 г. за първи път оборотът на Bosch ще надмине границата от 50 милиарда евро,“ каза Ференбах, „ако, разбира се, предположим, че няма да има неочаквани спадове на глобалната икономика.“