Начало Lifestyle Bosch разработи напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19

Bosch разработи напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19

520
0
Bosch, тест COVID-19
Bosch, тест COVID-19

Нов, напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19 на Bosch ще помогне да се поставят бързи диагнози. Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic. Той е разработен от дъщерната компания „Решения за здравеопазването“ на Bosch (Bosch Healthcare Solutions).

„Искаме бързият тест за COVID-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавируса. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

По-бърза диагноза, по-бавно разпространение

Разработен само за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина. Това време включва моментът на взимане на пробата от пациента до пристигането на резултата.

Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време. Това означава и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно.

При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата.

„Времето е от решаващо значение в борбата с коронавируса. Надеждна, бърза диагностика директно на място, без губене на време – това е голямото предимство на новия ни тест“,  твърди Денер.

Диференциална диагноза: диагностициране на десет респираторни патогена едновременно

Новоразработеният бърз тест е един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. Нещо повече, с него пробата може да се тества едновременно не само за COVID-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В.„Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение“, споделя Марк Майер, президент на „Решения за здравеопазването“ на Bosch.

Новоразработеният тест ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.