Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Ако животът ви е 24/7 F1, се смилате

Ботас: Ако животът ви е 24/7 F1, се смилате

633
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Иван Тенчев, Зандвоорт. В отлично настроение и пред огромна група от над 25 колеги Валтери Ботас направи първия си брифинг за уикенда в Зандвоорт. Срещата стана малко по-дълга от обичайното и всъщност малко по-задълбочена от обичайното. Финландецът направи нещо като равносметка не само на сезона досега и представянето на Алфа Ромео, но изобщо на позицията си в спорта.

Миналия уикенд по време на лятната ваканция Ботас се състезава в поредното състезание по колоездене в Колорадо. Беше облечен като героя от „Семейство Симпсън“ Дъф Ман – рекламното човече на любимата бира на Хоумър Симпсън. Така взе наградата за най-добър костюм, спечели теглото си в бира и впоследствие го дари на зрители и състезатели. В тази връзка, отговаряйки на въпрос как се чувства след паузата от 3 седмици, бе категоричен, че е в прекрасно разположение на духа.

„Лично аз, когато идвам на състезания, винаги се чувствам свеж психически и винаги много искам да се върна към това“, каза Ботас. „Мисля, че ако животът ви е 24/7 F1, нищо друго, тогава се смилате. Поне за мен паузата работи. Позволявам си да прекъсна връзката за известно време.“

„И когато се върна отново, чувствам, че имам повече резерви в батерията. Чувствам, че това е по-добър начин за удължаване на кариерата. Всъщност е необходимо да се научите да прекъсвате връзката.“

Ботас заяви още, че в това отношение няма промяна в начина му на мислене и работа от времето, когато бе пилот на Мерцедес и напрежението върху него бе далеч по-голямо.

„Мисля, че в това отношение не съм се променил. Никога не съм се променял, когато работя с екипа си. Тогава се трудя както трябва. И очевидно се получава, за да стигна до тук. Сега е време отново да бъда сериозен и малко по-малко да се закачам. Това е.“

Големият въпрос пред Ботас е всъщност дали ще остане в екипа от Хинвил, който постепенно ще се превърне в заводския тим на Ауди. Гледната му точка по тази тема не звучеше еднозначно в смисъл, че той непременно ще се бори за позицията. Причината е, че вероятно ще трябва да промени сегашния си живот и поведение в социалните медии, но няма да се промени като човек.

„Без съмнение тимът ще стане по-корпоративен с навлизането на голяма марка“, сподели Ботас

„Но ако това доведе до резултати, тогава нямам нищо против. Просто ще трябва да се променя малко спрямо културата на отбора ако свободната атмосфера остане. Аз съм такъв, какъвто съм. И искам винаги да съм това, което съм. Разбира се, с по-голяма компания някои неща, които споделям в социалните медии… Можеда се наложи да се замисля отново, но това е добре. Докато все още мога да се забавлявам, което вярвам, че е добре за мен. Това е най-важното“, засмя се Ботас.

Приятелката на финландеца Тифани Кромуел наскоро сподели негов гол кадър на стори в Инстаграм. Пилотът има и кадри как плува гол из планински потоци. Единият дори бе отпечатан, тиражът – разпродаден, а приходите – дарени за благотворителност. Ботас лично подари един брой от кадъра рамкиран на Люис Хамилтън.

Ботас спечели 10 победи в Гран при с Мерцедес между 2017 и 2021 г. и вярва, че и сега е достатъчно концентриран и способен да го направи, а промененият му имидж идва повече от тима на Заубер, отколкото от промяна у него.

„Мисля, че промяната е комбинация от няколко неща“, разказа финландецът. „Със сигурност никога не бих си представил да правя такива неща като новата ми година например. Хората щяха да си кажат: „Е, какво е това?“ Но мисля, че след като си бил наоколо малко повече, се чувстваш комфортно с нещата. Просто вече не приемам социалните медии насериозно. Повече от щастлив съм да се подигравам и да правя такива неща, каквито искам. Хората просто виждат, че си нормален човек, който има чувство за хумор. Забавно е да споделяш подобни идеи. Със сигурност има много неща, които влияят на това – екипна среда, малко стабилност, всичко.“

„Със сигурност винаги има допълнителен натиск, когато се бориш за световните титли“, отбеляза още финландецънт. „Без съмнение това има ефект. Очевидно е и по-малък отбор от този, в който бях преди има някои такива елементи. Но също така съм израснал толкова много от миналото, че сега ми е по-лесно“.