Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Джеда несъмнено беше още едно трудно състезание за мен

Ботас: Джеда несъмнено беше още едно трудно състезание за мен

400
0
Валтери Ботас, Заубер
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас коментира събитията от Гран при на Саудитска Арабия. Пилотът на Заубер призна, че това е било още едно много тежко състезание за него и тима. Ботас се надява да постигне напредък в предстоящите надпревари и да започне да се бори за точки.

Ботас потегли от 16-та позиция в надпреварата на уличната писта в Джеда. Финландецът отново отпадна в първия сегмент от квалификацията. Ботас се движеше в задната част на колоната преди появата на кола за сигурност заради инцидента на Ланс Строл

Подобно на по-голямата част от своите колеги, Ботас също спря в бокса по време на периода на сейфти кар. Опитният финландец се върна на трасето с твърди гуми на Пирели. За нещастие Ботас нямаше нужното темпо да се бори за точки или местата малко зад челната десетка, макар и да направи второ спиране за меки гуми в обиколка №35. В крайна сметка той финишира 17-ти и изживя още една трудна надпревара през 2024 г.

„Джеда несъмнено беше още едно трудно състезание за мен. Това беше и един труден уикенд като цяло, в който нямахме темпото, което искахме да отключим от нашия автомобил. Избрахме агресивна стратегия с мека и твърда смес. Доста бързо разбрахме, че се борим доста с твърдата смес и никога не успявахме да я накараме да работи правилно“, сподели Ботас.

„В края на състезанието отново преминахме към софт с надеждата, че това ще промени ситуацията, което така и стана. Но за съжаление загубихме твърде много време в сравнение с нашите конкуренти. Следователно не успяхме да постигнем кой знае какво подобрение.“

„Сега имаме една седмица почивка преди Австралия. Ще имаме време да се прегрупираме като отбор и да анализираме това, което не се е получило досега. Това е едва второто състезание от общо двадесет и четири. Ще бъде важно да се занимаем с проблемите си и да работим усилено, за да ги решим своевременно. Като положителен факт може да се отбележи, че подготвяме някои новости, които се надяваме да ни позволят да направим крачка напред и да се върнем в борбата за точки“, завърши Валтери Ботас.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу финишира 18-ти. Състезателят на Заубер потегли последен, след като не взе участие в квалификацията заради тежкия инцидент, който претърпя в третата тренировка. Жу също заложи на стратегия с две спирания, която обаче не му донесе предимство

„Това определено не беше моят уикенд. Състезанието беше трудно в началото. Успяхме да изкараме доста дълго време с гумите медиум, преди да отидем в бокса за нови софт“, каза Жу.

„Спокойно щяхме да завършим близо до челната десетка. За съжаление питстопът компрометира състезанието ми. Срещнахме още един проблем с кръстосана гайка. Това е нещо, което разследваме като отбор. Трябва да разберем как се е случило това и да се подобрим. Така ще сме сигурни, че няма да се повтори. Положителното от този уикенд е, че темпото ми изглеждаше доста добро и определено се борим в средата на колоната и близо до точките“, добави състезателят на Заубер.

По време на уикенда стана ясно, че от Ауди са придобили изцяло Заубер. Германският производител се включва в F1 от сезон 2026 нататък. Очакванията са отборът да се казва „Ауди F1 Тийм“. Следователно името на Заубер ще изчезне след края на 2025 г.