Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас готов да заложи, че Хамилтън ще спечели титлата през 2023 г.

Ботас готов да заложи, че Хамилтън ще спечели титлата през 2023 г.

2626
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Валтери Ботас е готов да заложи, че Люис Хамилтън ще спечели титлата през сезон 2023 във Формула 1. Финландецът бе съотборник със седемкратния световен шампион в Мерцедес и го познава чудесно. Хамилтън взе шест от короните си с екипа от Бракли – четири от тях поредни. Ботас наскоро сподели, че му е било трудно да се бори с англичанина. Същевременно обаче е убеден в способностите му.

„Пари залагам, че ще е Люис Хамилтън“, отговори Ботас на въпрос кой е най-вероятно да спечели титлата през 2023 г.

Самият Валтери се цели в топ 7 за предстоящата състезателна година, но при едно много важно условие: да разполага с достатъчно добър автомобил.

„По-добро представяне в сравнение с миналия сезон е възможно при достатъчно добри обстоятелства. Поставих си задача да съм в топ 7 в края на годината, но това изисква и добра кола. Ще направя голяма крачка напред, когато автомобилът ми върви гладко, без проблеми. Така ще може да разчитаме да печелим повече точки.“

Неколкократно вече Ботас заяви, че според него кариерата му във Формула 1 далеч не е приключила.

„В момента съм на 33 години. Вижте Фернандо Алонсо на 40 (всъщност на 41 – б.а.) или 38-годишния Люис Хамилтън. Те и сега карат отлично Физическата форма ще ми позволи да карам още достатъчно дълго. В моя случай границата може да е някъде около 44“, добави финландецът.

Ботас съжалява също така за напускането на Фредерик Васьор от Алфа Ромео/Заубер. Той обаче е наясно, че френският мениджър получи невероятен шанс, когато бе поканен да оглави Ферари

„Разбира се, че ще ми липсва. Една от причините да отида в Алфа Ромео бе точно Васьор. Но представяйки си се на негово място, то разбирам, че е задължително да използваш подобна възможност. Мисля, че той ще успее да постигне много в Маранело. Мен ме успокоява мисълта, че в Алфа Ромео е създадена силна организация. Всичко работи много добре – няма никакви проблеми. Има и друг положителен момент: във Ферари сега разполагаме с един много добър приятел, който – надявам се – ще се грижи и нашите коли да са в добро състояние“, засмя се Ботас.

Работата във Ферари е различна от тази във всеки друг отбор във Формула 1. Скудерията е подложена на такова наблюдение и критики от медии и фенове, каквито са чужди за останалите тимове в Гран при. Това неминуемо води до огромно напрежение, отбеляза бившият пилот на Ферари Фелипе Маса.

„Всички говорят много хубави неща за Васьор. Има сериозен опит, но да ръководиш Ферари е нещо напълно различно. Тоест промяната за него самия е огромна. Времето също не е на негова страна, тъй като във Ферари от години не са печелили титла. Така че напрежението върху раменете му е наистина много голямо. Същевременно е рационален в решенията си и това е добре за Ферари, където на моменти нерешителността е прекалено голяма“, обясни Маса.