Начало Избрани Ботас иска да започне нови разговори с Алфа Ромео

Ботас иска да започне нови разговори с Алфа Ромео

770
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Валтери Ботас иска да започне нови разговори с Алфа Ромео. Финландецът се надява да обсъди бъдещето си в швейцарския отбор в най-скоро време.

Ботас премина в Заубер/Алфа Ромео в началото на сезон 2022. Преди това той прекара пет сезона в Мерцедес и четири в Уилямс. За разлика от предишните си тимове, където имаше споразумения година за година, Ботас подписа многогодишен договор с базирания в Хинвил екип. 

Дългосрочният договор със Заубер/Алфа Ромео донесе на Ботас нужното спокойствие, което му липсваше в Мерцедес. Сега опитният финландец не е толкова притеснен за бъдещето си в F1. Това му позволява да разкрие пълния си потенциал на пистата.

„Толкова пъти съм попадал в ситуация, в която не знаеш какво ще стане с договора ти в края на всяка една година. Честно казано това доста ме разсейваше и оказваше влияние на карането ми“, сподели Ботас.

„Да, със сигурност това ще бъде тема за разговор. Надявам да обсъдя този въпрос с отбора още в началото на тази година. За мен е важно да имам тази стабилност след като прекарах близо 10 години, в които постоянно стоях на тръни.“

Партньорството между Заубер и Алфа Ромео приключва в края на сезон 2023. След това се очаква Ауди да придобие мажоритарен дял в отбора от Хинвил. Германският производител ще си партнира със Заубер от началото на 2026 г. Разбира се, идването на Ауди ще доведе до промени в структурата и дори пилотския състав на швейцарската компания.

Ботас вече изрази интереса си да се включи в проекта на Ауди в F1. По този начин той трябва да остане в Хинвил поне до края на 2024 г. 33-годишният състезател призна, че в момента е съсредоточен върху предстоящия и последен сезон на екипа под името Алфа Ромео.

„Това е чудесна възможност за отбора. Идването на Ауди ще донесе малко повече стабилност за всички. Също така ще се отвори нова глава в историята на Заубер“, каза Ботас.

„Но оттогава хората говорят по-малко за това. Сега просто продължаваме и очевидно [през 2023 г. ] все още нищо не се е променило. Ние все още сме Алфа Ромео. Мисля, че вероятно през следващата година нещата ще започнат да се променят. Но засега всичко е доста стабилно и всеки е съсредоточен върху работата си в предстоящата кампания“, обясни пилотът на Алфа Ромео.

Миналата година Алфа Ромео записа най-доброто си класиране при конструкторите откакто носи това име. Екипът завърши на шесто място и спечели актив от 55 точки. Ботас бе с огромна заслуга за постижението на отбора от Хинвил. Финландецът спечели 49 точки и успя да завърши на десето място в крайното класиране за сезон 2022. Именно по-добрите индивидуални постижение помогнаха на Заубер/Алфа Ромео да запази шестото си място при конструкторите.

Финландецът е много щастлив от преминаването си в Алфа Ромео. Той също така каза, че сега се чувства наистина спокоен. В допълнение, той се гордее, че е допринесъл за добрите резултати на отбора през сезон 2022.

„Удовлетворяващо е да виждаш радостта на хората, когато дори редовно печелиш няколко точки. Това не е нещо, с което отборът е свикнал. Определено беше хубаво да бъда част от него. Вече очаквам с нетърпение новия автомобил, какъв ще бъде той и всичко останало. Очаква това да бъде един интересен сезон“, завърши пилотът на Алфа Ромео.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)