Начало Избрани Валтери Ботас: Колата наистина е добра

Валтери Ботас: Колата наистина е добра

2407
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас e впечатлен от новия болид на Алфа Ромео в F1. Финландецът стартира състезанието в Саудитска Арабия от осма позиция. После успя да спечели едно място след като се вклини между състезателите на Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон.

След преполовяването на надпреварата, темпото му ставаше все по-добро. За съжаление Ботас получи авария с охлаждането на своя болид, която го принуди да се прибере в бокса в 36-тата от общо 50 обиколки на уличната писта в Джеда.

Жалко е да се оттегля от толкова добро състезание до този момент, особено след като можехме да стигнем до шестото място“, коментира Ботас.

„С напредване на надпреварата, температурата на двигателя продължи да се повишава. Трябва да проучим каква е причината за това. За съжаление трябваше да извадим автомобила, тъй като не искахме да загубим двигателя.“

Такива неща се случват в състезанията. Сега трябва да се уверим, че сме решили какъвто и да е проблем и след това да продължим напред.“

При първото си представяне с тима на Алфа Ромео в Бахрейн, Ботас се класира на впечатляващото шесто място. Състезателният уикенд на финландеца в Джеда потвърди, че отборът от Хинвил и неговият нов пилот са сила, с която  повечето отбори от F1 трябва да се съобразяват. Миналата година екипът спечели само 13 точки и завърши на десето от общо десет места в шампионата при конструкторите.
„Колата наистина e добра. Направихме още една крачка напред в сравнение със състезанието в Бахрейн, най-вече при потеглянето на автомобила“, сподели Ботас.
„Свършихме добра работа и се насладихме на някои близки битки. Сега трябва да се уверим, че ще се върнем към спечелването на повече точки в Австралия.“

Талантът и опитът на Валтери Ботас в F1 безспорно помагат на Алфа Ромео да подобри представянето си през сезон 2022. Във връзка с това ръководителят на инженерния отдел на екипа Хави Пужолар смята, че бившият състезател на Мерцедес внася доста положително настроение в гаража на отбора.

„Според мен, представянето му е впечатляващо. Освен това Валтери внася много положително настроение, което се предава на всички в бокса, включително и Гуаню Жу.“
„Той е наистина бърз и дърпа отбора напред. Мисля, че това е ключът към силното ни представяне. Не е важно само да си бърз на пистата. Трябва да направиш така, че тимът да те следва тук и във фабриката“, завърши испанският инженер.