Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас може да получи наказание в решетката за Абу Даби

Ботас може да получи наказание в решетката за Абу Даби

2479
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас може да получи наказание в стартовата решетката за Гран при на Абу Даби. В отминалия кръг от сезона в Бразилия той получи проблем с двигателя и отпадна.

От мотора му започна да излиза дим, след което финландецът спря на трасето и предизвика първото излизане на колата за сигурност. От Мерцедес съобщиха, че според данните става въпрос за проблем с консумацията на масло.

„Мисля, че имаше дим от колата, каза Ботас. – Аз самият не го видях, но от бокса ми съобщиха за него. Не усещах загуба на мощност, а просто двигателят изключи след завой 3.“

От Мерцедес планират моторът да бъде транспортиран до фабриката в Бриксуърт, където той ще бъде разглобен, за да бъде открита причината за повредата.

След анализа ще бъде установено дали този агрегат ще може да се използва отново или ще бъде необходим друг.

Ако се окаже, че е нужна смяна, то от Мерцедес могат да поставят изцяло нов мотор, което ще означава наказание на грида. Но от тима могат да решат да сложат някой от досега използваните през сезона.

„Знаем, че имахме повишена консумация на масло по време на състезанието“, каза техническият директор на Мерцедес Джеймс Алисън. „То свърши много рязко. Забелязахме го около половин обиколка по-късно. Двигателят спря сам.“