Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън с 0.007 пред Хамилтън. Верстапен трети.

Ботас на полпозишън с 0.007 пред Хамилтън. Верстапен трети.

5340
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас спечели полпозишъна за Гран при на Португалия. Времето му бе 1:18.348, а само на 0.007 зад него остана Люис Хамилтън. Верстапен и Перес се класираха на втора редица, а Сайнц и Окон бяха пети и шести. Себастиан Фетел успя да влезе в топ 10 за пръв път този сезон, а Рикиардо и Строл отпаднаха в Q1.

Температурата на въздуха по време на сесията бе 18 градуса, а тази на пистата 37. Вятърът се бе усилил в сравнение с тренировката по-рано днес и това създаде големи затруднения за пилотите.

Голяма част от пилотите излязоха още в самото начало на Q1 като голяма част от тях предпочетоха гуми медиум.

След първите бързи турове Сайнц бе начело, като той бе изпреварен временно от Хамилтън, но обиколката на британеца бе изтрита заради излизане от пистата. Ботас обаче успя да подобри времето на Сайнц и се нареди първи с 1:19.205. Зад Карлос останаха Перес и Верстапен към момента.

Серхио Перес се завъртя и излезе в чакъла при четвърти завой, но успя да продължи. Макс Верстапен пък се оплака от липсата на скорост на правите.

В края на първия сегмент Ботас бе първи пред Норис. Съотборникът на Ландо, Даниел Рикиардо, изненадващо отпадна, оставайки 16-ти. Заедно с него отпаднаха Строл, Латифи, Шумахер и Мазепин. Това е и първото отпадане на Строл в Q1 за сезона.

Повечето пилоти избраха гуми медиум в началото на Q2. Софт предпочетоха пилотите на Алфа Таури, Алпин, Норис и Фетел. Хамилтън излезе начало с 1:17.968. Верстапен и Перес бяха едва пети и шести към момента като Окон и Норис бяха сред пилотите пред тях. Верстапен се намираше на около 6 десети зад Люис.

В крайна сметка от втория сегмент отпаднаха Ръсел, Джовинаци, Алонсо, Цунода и Райконен. Джордж бе на само 0.057 зад 10-я Гасли като това е най-доброто му класиране за Уилямс. Въпреки това, той ще може да избере гумите, с които да стартира надпреварата утре.

Първата обиколка на Макс в Q3 бе изтрита за напускане на пистата в четвърти завой. Това се случи след като той загуби контрол върху колата и за малко не катастрофира. Първи бе Ботас със само 0.007 пред Хамилтън. Трети на пет десети зад тях се нареди Перес, а четвърти бе Сайнц. Норис пък остана 5-и към момента, но направи първия си бърз тур с използван софт.

И двамата пилоти на Мерцедес не успяха да подобрят времето си заради засилилия се вятър. Верстапен направи обиколка, която бе по-бавна с около 4 десети от тази на Ботас. Така той остана едва трети.