Начало Избрани Ботас най-накрая ще участва в Състезанието на шампионите

Ботас най-накрая ще участва в Състезанието на шампионите

838
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас най-накрая ще участва в Състезанието на шампионите. Пилотът на Алфа Ромео трябваше да кара в тазгодишното издание на специалната надпревара, но отказа в последния момент.

Ботас пропусна последното Състезание на шампионите заради внезапно изникнал ангажимент. Сега финландецът е готов да се впусне в невероятната надпревара на лед и сняг в Швеция. 10-кратният победител в F1 ще си партнира с двукратния световен шампион Мика Хакинен. Двамата състезатели ще представят Финландия в Купата на нациите на ROC. Същевременно Ботас ще вземе участие и в индивидуалните дуели в Пите Хавсбад в края на януари 2023 г.

Освен Ботас, в Състезанието на шампионите ще участва и четирикратния световен шампион Себастиан Фетел, който се оттегля от F1 след Гран при на Абу Даби. Към тях ще се присъединят Петер и Оливър Солберг, Йохан Кристоферсон и Джейми Чадуик.

„Наистина очаквам с нетърпение да мога най-накрая да дебютирам в Race Of Champions! От много години гледам състезанието по телевизията. Миналата година бях толкова близо до участие, но се наложи да се откажа в последния момент“, сподели Ботас.

„Беше трудно да гледам как всички се забавляват, хвърляйки колите си по снега и леда в Швеция. Затова се радвам, че сега ще се присъединя към тях в Пите Хавсбад през януари. Също така съм развълнуван, че ще мога да партнирам на Мика Хакинен в отбора на Финландия в Купата на нациите на ROC. През годините станахме добри приятели с него. Според мен наистина бъде специално удоволствие да се състезавам заедно с него.“

„И двамата сме участвали няколко пъти в Арктическото рали. Надявам се това да ни помогне да победим скандинавските си съседи и всички останали. След това отново ще трябва да оставим приятелството си настрана и да се опитаме да се победим в индивидуалното състезание на ROC. Каквото и да се случи, съм сигурен, че ще направим страхотно шоу за всички фенове на пистата и по света“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Тази година Състезанието на шампионите се премести на сняг и лед в Швеция. Преди това събитието се провеждаше в различни градове по целия свят в градове като Париж, Лондон и Мексико сити. След успеха на събитието през 2022 г. , то ще остане на същата локация и следващата година. Така всички пилоти отново ще премерят силите си на замръзналото Балтийско море. Пълният състав на участниците в Състезанието на шампионите през 2023-та ще бъде обявен през следващите няколко седмици.