Начало Избрани Ботас пое вината за завъртането си в Остин

Ботас пое вината за завъртането си в Остин

404
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас пое вината за отпадането си в Гран при на САЩ. Пилотът на Алфа Ромео загуби задницата на своя автомобил по време на състезанието в Тексас и предизвика появата на сейфти кар. Така финландецът пропусна още една възможност да спечели потенциални точки, които да помогнат на Алфа Ромео в борбата за шестото място при конструкторите с Астън Мартин.

Ботас имаше контакт със Серхио Перес в първата обиколка на Гран при на САЩ. После той започна да губи скорост и позиции. В 16-тата обиколка опитният финландец загуби контрол над задната част на своя болид Алфа Ромео С42 и се заби в чакъла. Това провокира появата на кола за сигурност и сложи край на надеждите за точки.

Това бе поредното разочароващо състезание за Ботас. Пилотът на Алфа Ромео даде 10-то време в квалификацията и потегли седми заради наказанията на част от колегите пред него. Екипът от Хинвил донесе още актуализации в САЩ с цел подобряване на представянето на болида. В момента екипът от Хинвил води оспорвана борба с Астън Мартин за шестото място при конструкторите.

В крайна сметка Ботас призна грешката, заради която бе принуден да се оттегли още преди преполовяването на надпреварата в Остин.

„Да, това беше моя грешка. Загубих задната част на автомобила, но в същото време имаше и порив на вятъра, което бе потвърдено от инженерите. Въпреки това беше доста разочароващо“, сподели Ботас.

„Бяхме много силни и можехме да сме в  точките. Разочароващо е да завърша състезанието си токова рано. Изпреварих Албон и влязох в ритъм. Когато се опитвах да намаля разликата с Гасли, за да вляза в обхвата на DRS, допуснах грешка в завой №19 и загубих задницата на болида на Алфа Ромео“.

„Беше много жалко, тъй като темпото ни беше обещаващо. Определено можеше да стигнем до зоната на точките. Очаквам с нетърпение да обърна развоя на събитията тази седмица в Мексико и да донеса няколко точки“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу отново завърши извън зоната на точките. Пилотът на Алфа Ромео имаше проблеми с хидравликата в началната част на уикенда в Тексас. След това той загуби най-доброто си време в квалификацията заради преминаване извън очертанията на трасето. В неделя пък нямаше късмет заради колата на сигурност, която позволи на съперниците му да направят безплатен бокс и да бъдат с по-свежи гуми.

„По време на прозореца на автомобила за сигурност ни беше много трудно да запазим същата позиция. Опитахме се да останем  на пистата и се надявахме на най-доброто. За съжаление в края нямаше сейфти кар. Заради това момчетата зад нас имаха доста добър прозорец. Така че в крайна сметка загубихме няколко позиции и отново останахме извън топ 10“, каза Жу.

Да кажем, че определено изглеждахме по-бързи в квалификацията и в състезанието. Актуализациите в автомобила определено работят, особено за темпото в една обиколка, където изглеждаме много силни. В състезанието определено трябва да подобрим някои неща. Този уикенд беше труден заради пропускането на някои сесии както и липсата на поддържащи състезания. Честно казано бяхме като абсолютни новобранци. Има много неща, от които да се учим и върху които да се съсредоточим през тази седмица. Все пак определено изглеждаме по-силни в сравнение с предишните няколко състезания“, завърши пилотът на Алфа Ромео.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @alfaromeoorlen