Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: През първия си сезон в F1 се научих да не се...

Ботас: През първия си сезон в F1 се научих да не се отказвам

37
0
Валтери Ботас

Валтери Ботас вече има година опит във Формула 1 зад гърба си. Финландският пилот разказва как е изкарал празниците, как се подготвя за новия сезон и защо според него двойните точки за последния кръг от шампионата не са чак толкова лоша идея.

– Как беше Коледата ти и какво прави досега през 2014 г.?

– Коледата беше чудесна. Изкарах я, както и Нова година, във Финландия. Всъщност успях да съм със семейството си, приятелите и гаджето ми цял месец. Тренирах много и се чувствам чудесно подготвен, но беше и чудесен момент да презаредя батериите. Сега смятам, че съм на 100% готов за новия сезон.

– Какви тренировки прави през зимата и кога започна да се съсредоточаваш върху 2014-та?

– Имах две седмици ваканция след Бразилия, така че започнах да тренирам и да се фокусирам върху 2014-та в средата на декември (миналата година). Упражненията включват много различни неща: бягане, колоездене, тренировки на реакциите, работа в гимнастическия салон. Заради новите правила трябваше да сваля малко тегло, което ми отне повече изпитания от обичайно.

– Кое от новите правила според теб е най-голямото предизвикателство и кое е най-вълнуващото?

– Според мен за пилотите най-голямото предизвикателство ще е новият двигател и как ще повлияе на стила на каране, тъй като ще има повече въртящ момент. Разбирането на ERS също – как ще зарежда батериите, как след това ще се използва мощността. Това са основните неща за състезателите. Ще е вълнуващо да видим къде се намират всички по отношение темпото на колите след толкова много промени. Мисля, че това е страхотна възможност да настигнем някои от останалите отбори и ще е интересно. Ще придобием някаква идея от тестовете, но най-добре ще се види (кой къде е) в Мелбърн.

– Ти си във фабриката тази седмица, какво правиш там?

– Ще остана във фабриката през цялата седмица. Първия ден бе за мерки за седалката, тъй като ми трябва нова за FW36. Имам много срещи, трябва да понаваксам. Освен това за първи път виждам отделни компоненти от новата кола и разговарям с механиците. Ще се подготвям за първия тест в симулатора, ще уча нови неща за болида – това е полезно съоръжение, за да имам някаква представа за промените в правилата.

– Какво мислиш за двойните точки във финалния кръг?

– Ситуацията е една и съща за всички. Като пилоти ние не взимаме решенията, просто се съобразяваме с тях. Понякога те могат да са добри за теб, друг път не. От гледна точка на феновете това е по-голям шанс шампионатът да бъде решен във финалното състезание, а подобно нещо е вълнуващо, така че не го виждам като лоша идея.

– Имаш нов съотборник през 2014 г. Какви са отношенията ти с Фелипе и мислиш ли, че ще имаш полза от работата с него?

– Разбирам се чудесно с Фелипе. Той е чудесен човек и страхотен пилот. Заедно ще работим за отбора, ще търсим подобрение, но също така ще се предизвикваме един друг, за да се справяме на по-високо ниво. Така че нямам търпение да започнем работа.

– Миналия сезон бе дебютант. Какво е най-важното нещо, което научи през 2013 г.?

– Беше труден сезон, тъй като имахме известни проблеми с колата си, а в същото време се опитвах да науча много нови неща. Основното, което научих, е да не се отказвам, да продължавам да се боря и да давам най-доброто от себе си, дори когато има проблеми или липсва достатъчно скорост. Колкото повече натискаш, толкова по-добър ставаш – това важи и за колата, и за теб самия.

– Как се различава подходът ти към 2014 г. в сравнение с 2013-та?

– Няма особена разлика. Целта ми е същата: да дам най-доброто от себе си, да работя добре с отбора и да постигна резултати. Тази година имам малко повече опит, а това винаги е чудесно.