Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Резултатът в Катар е чудесна награда за целия екип на Алфа...

Ботас: Резултатът в Катар е чудесна награда за целия екип на Алфа Ромео

742
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас финишира осми в състезанието за Голямата награда на Катар. Пилотът на Алфа Ромео изравни най-доброто си класиране от началото на сезона. Благодарение на този страхотен резултат, Ботас прекъсна негативната си серия и донесе ценни точки за своя отбор.

Ботас пристигна в Катар със сериозни очаквания. Опитният финландец се надяваше да направи крачка напред благодарение на подобренията в колата на Алфа Ромео. Базираният в Хинвил отбор продължава да развива своя болид и донесе някои новости за уикенда на пистата Лосаил

Ботас влезе в Q3 в петък и даде девето време. Така той затвърди доброто впечатление след първата свободна тренировка. Състезателят на Алфа Ромео остана девети в съботния спринт под светлините на Лосаил и бе близо до това да спечели точки.

В неделя Ботас направи добър старт и успя да се опази от инциденти. Подобно на своите колеги, той спря в бокса поне три пъти. 34-годишният състезател показа много добро темпо и успя да се справи добре в тежките условия на катарското трасе. В крайна сметка Ботас финишира на осма позиция. Това бе общо четвърто влизане в зоната на точките от началото на сезона.

„Неделният ден беше страхотен за нас. Лично аз съм наистина доволен от резултата, който постигнахме. Беше горещо и влажно и доста екстремно. Условията направиха работата още по-трудна. Все пак знаехме, че имаме потенциала да се справим добре – и го постигнахме благодарение на чиста стратегия и безупречно състезание“, сподели Ботас.

„Резултатът в Катар е чудесна награда за целия екип на Алфа Ромео. Това важи както за хората в бокса, така и тези във фабриката в Хинвил. Те свършиха много работа по подобренията през последните седмици. Продължаваме да извличаме повече от този пакет, което е окуражаващо за предстоящите състезания. Подобрихме позицията си в шампионата на конструкторите и се изкачихме до осмото място. Сега ще продължим да работим усилено, за да напреднем още повече и да постигнем целта си за сезона“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу финишира девети. Китаецът записа едва трети финиш в зоната на точките от началото на сезона. Благодарение на този резултат, Алфа Ромео вкара две коли в зоната на точките за първи път от Гран при на Канада 2022

„Беше страхотно състезание. Преминахме от задната част на стартовата решетка до челната десета. Имахме добра стратегия, управлявахме добре гумите и не допуснахме нито една грешка. Разбира се, всичко това беше ключът към днешния резултат“, каза Жу.

„Бяхме бързи с твърдите гуми, а темпото ни в последния стинт беше фантастично. Това ни позволи да не изоставаме от съперниците си. В последния стинт вече не беше ясно къде са се намираме заради наказанията. В крайна сметка бе чудесно да сме девети“, продължи пилотът на Алфа Ромео. „Състезанието не беше лесно- трябваше да направим няколко добри изпреварвания и да се защитаваме здраво на моменти. Беше важно да се придържаме към ограниченията на пистата, но в крайна сметка се справихме добре. Наистина съм изморен. Честно казано никога не съм натискал толкова силно в такива условия. Това е една невероятна награда за всички нас след такъв тежък период. Никога не се отказахме, дори когато нещата бяха трудни и събрахме всички парчета от пъзела когато беше най-важно“, допълни Гуаню Жу.