Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас с 3 места назад на грида за това, че попречи на...

Ботас с 3 места назад на грида за това, че попречи на Пиастри. Без наказание за Мерцедес за нарушение в пита

1675
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Заубер

Валтери Ботас получи наказание преместване с три места назад на стартовата решетка заради това, че попречи на Оскар Пиастри по време на квалификацията за спринта в Маями. Пилотът на Макларън връхлетя бавно движещия се по състезателната траектория Заубер. Ботас се обади по радиото и каза, че съобщението за приближаващия съперник е дошло твърде късно.

„Коли №81 и №77 трябваше да предприемат действия за избягване на сблъсък заради това, че №77 се движеше бавно върху състезателната траектория, докато №81 бе в бърза обиколка. Основната отговорност на пилота е да не е в позиция да пречи на друг състезател. По време на изслушването обаче отборът призна, че не е предупредил навреме №77 за приближаването на съперник. Това очевидно е грешка на екипа и допринася в значителна степен за инцидента“, се казва в решението за Ботас.

Преместването на Ботас реално ще му коства само две места назад на решетката

Той се класира 18-ти в самата сесия. Стюардите не присъдиха наказателни точки на Ботас. Финландецът е с нов състезателен инженер този уикенд и не изглеждаше особено доволен от промяната. Той каза, че не е бил включен в решението и очакваше затруднения по време на уикенда.

„Това беше много внезапна и изненадваща промяна. Тя е част от преструктурирането на отбора. Някои хора напускат, други идват. Много решения не зависят от мен и не ги взимам аз“, посочи Ботас.

„След станалото с Макларън-а гумите ми така и не се върнаха в работния си прозорец. Стартовата позиция за спринта изобщо не е добра“, каза той след квалификацията за късата състезателна дистанция.

Стюардите разследваха и ситуация в Мерцедес, при която някои от механиците бяха без каски при влизането на Люис Хамилтън в пита. При разглеждането на записите те открили, че много други екипи са допуснали същото нарушение. Вследствие на това стюардите решиха, че няма смисъл да накажат всички. Съответно и за Мерцедес нямаше санкция

„При преглеждане поведението на членовете на отбора във връзка с нарушението вниманието ни бе привлечено от факта, че множество други отбори вършат подобна работа без каски и/или без защита за очите по време на сесията. При тези обстоятелства да се накаже един отбор при положение, че почти всички са вероятно в нарушение на същия регламент, няма да послужи за нищо“, се казва в решението за Мерцедес.