Начало WRC News Ботас ще участва в първото Състезание на шампионите на лед

Ботас ще участва в първото Състезание на шампионите на лед

1159
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: AKK

Валтери Ботас ще участва в първото Състезание на шампионите на лед, съобщи президентът на организационния комитет Фредрик Джонсън

Надпреварата е ежегодно събитие, в което участват пилоти от различни дисциплини. Има индивидуален турнир и такъв за национални отбори. Състезателите се надбягват с различни коли. През 2022 г. за първи път стартовете ще са на лед.

Ботас има известен опит от автомобилни надпревари на сняг и лед. Той кара три пъти в рали Арктик Лапландия, където най-доброто му класиране е пето място и дори има спечелена отсечка. В тазгодишното издание на надпреварата Валтери бе шести, а победата взе Юхо Ханинен. Пилотът на Мерцедес дори обмисляше участие отново, тъй като стартът стана част от WRC календара за сезон 2021 на мястото на отмененото рали Швеция.

„Валтери ни каза преди няколко години, че би искал да участва в Състезанието на шампионите и сме много щастливи, че най-после ще дебютира в първата надпревара на лед“, посочи Джонсън.

„Финландия има прекрасна история в ROC (Race of Champions). Ще е страхотно да наблюдаваме как ще се разгърне съперничеството между Финландия и Швеция. В Състезанието на шампионите винаги участват множество бързи пилоти, но трасето на лед ще е голямо предизвикателство.“

Самият Ботас, който в края на този сезон ще напусне тима на Мерцедес във Формула 1 и ще премине в Алфа Ромео, припомни участието си в Арктик Лапландия. Той ще кара за Купата на нациите в ROC, но името на съотборника му все още не е ясно.

„Надявам се опитът ми от рали Арктик да помогне в битката със силните съперници и особено северните ни съседи от Швеция и Норвегия“, добави финландецът

Изданието на Състезанието на шампионите, наречено „Snow + Ice“, ще се състои на специално конструирано трасе на замръзналото Балтийско море в Пите Хавсбад – на около стотина километра от Арктическия кръг. Засега е потвърдено участието на 9-кратния WRC шампион Себастиен Льоб, 9-кратния победител в 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен, световния раликрос шампион Йохан Кристоферсон, двукратния DTM шампион Матиас Екстрьом, световният рали и раликрос шампион Петер Солберг, както и синът му Оливър Солберг, чиято WRC кариера тепърва започва.