Начало WRC News Рали Арктик през февруари заменя Швеция

Рали Арктик през февруари заменя Швеция

574
0
рали Арктик
снимка: Тимо Коркалайнен/АКК

Специално организирано през февруари рали Арктик ще замени отменената надпревара от световния шампионат в Швеция

Единственото снежно рали в календара падна заради разпространението на коронавируса и се търсеше вариант то да бъде заменено. По принцип рали Арктик се провежда в средата на януари – тазгодишното издание е през следващите дни, като сред участниците е и пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас. След постигнато между организаторите и WRC споразумение обаче Финландия ще е домакин на още един кръг от световното първенство.

Надпреварата ще заеме освободения от Швеция слот – 26-28 февруари. Базата ще е отново в Рованиеми. Отсечките ще са 10 при температури от под 20 градуса. Рали Финландия пък е планирано да се проведе от 29 юли до 1 август.

„От момента, когато стана ясно, че рали Швеция няма да се проведе, работихме упорито с финландската федерация и град Рованиеми, за да се случи това“, коментари управляващият директор на WRC промоутъра Йона Сибел. „Надбягвахме се с времето. Благодарности на всички, които участваха в разговорите. Състезанието е след само 44 дни, но знаем, че там няма да оставят камък непреобърнат, за да изпълнят същите високи стандарти, на които отговаря рали Финландия през лятото. Зимните надпревари пък са сред най-интересните в целия календар.“

Междувременно Рали Естония сключи двугодишен договор, така че там ще има WRC кръг и през 2022 г.

Надпреварата бе с промоционален характер през 2018 и 2019 г. Миналия сезон бе включена в шампионата заради пандемията от коронавирус. След това организаторите се разбраха с първенството и световният шампион за 2019-та От Танак ще се състезава пред родна публика през тази и следващата година. Директорът на състезанието Урмо Аава направи наистина забележително трасе, а цялата организация през миналата година бе сред най-добрите изобщо като се имат предвид създадените от пандемията затруднения.

По-рано бе направена друга промяна в календара – в календара за 2021 г. бе добавено рали Ипр. То бе част от листата за 2020-та, но влошаване на епидемичната обстановка не позволи провеждането му. Състезанието ще се състои през август, датите ще бъдат уточнени допълнително.

Ипр е сред най-известните и предизвикателни европейски ралита. Първото му издание се провежда през 1965 г. Така в момента WRC календарът се състои от общо 12 кръга: Монте Карло (22-24 януари), Арктик (26-28 февруари), Хърватска (22-25 април), Португалия (20-23 май), Сардиния (3-6 юни), Кения (24-27 юни), Естония (15-18 юли), Финландия (29 юли – 1 август), Ипр (август), Чили (9-12 септември), Испания (14-17 октомври) и Япония (11-14 ноември).