Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас ще опита да се бори за точки в Монако

Ботас ще опита да се бори за точки в Монако

354
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас коментира предстоящата Гран при на Монако. Пилотът на Заубер се надява на едно силно представяне в надпревара, която на практика е домашна за него. Ботас вижда състезанието в Монако като възможност да спечели първи точки за годината, особено ако потегли от по-предна позиция.

Ботас има доста труден старт на тазгодишната кампания. Опитният финландец не спечели нито една точка в първите 8 старта от тази година. Така той записа втория най-слаб сезон на сезона след този през 2013 г.

Този уикенд Ботас ще кара в Монако. Подобно на повечето си колеги на стартовата решетка, състезателят на Заубер също живее в Княжеството. Затова надпреварата по улиците на Монте Карло е като домашна за него.

„Стартът в Монако е специален във всяко едно отношение. Той е едно своеобразно връщане към една различна епоха на моторните спортове, както по отношение на самата писта, така и на всичко, което се случва около събитието“, сподели Ботас.

„Това е голямо събитие в календара, което винаги е приятно. Тъй като живея в Монако, мога да се прибирам у дома всяка вечер, което не се случва на нито едно друго състезание през сезона“, продължи пилотът на Заубер. „Монако е голямо предизвикателство за един пилот. Това е място, което изисква не само техника и прецизност, но и абсолютна умствена концентрация за всеки сантиметър асфалт. Няма нито едно място, където можеш да се отпуснеш или да насочиш вниманието си към нещо друго.“

„Тук всяка грешка се наказва. Освен това, квалификацията е от решаващо значение в Монако заради характеристиките на пистата. Като прибавим към това и времето, което може да се променя често и внезапно, получаваме толкова много елементи на потенциална опасност в едно-единствено състезание. Именно това прави Монако такова, каквото е. Това е предизвикателство, което ми доставя огромно удоволствие“, завърши Валтери Ботас.

Другият пилот на Заубер Гуаню Жу също има труден старт на кампанията. Китаецът търси първи точки, след като няколко пъти беше много близо до челната десетка. Жу е един от малкото F1 пилоти, които не живеят в Княжеството

„Състезанието в Монте Карло е едно от нещата, за които си мечтаеш като дете, стремящо се да отиде в F1. Това е един от най-специалните моменти в сезона и състезание, за което знаят дори тези, които не са фенове на спорта“, каза Жу.

„Самият аз наистина очаквам с нетърпение да карам отново в Монако този уикенд. Имола беше труден старт. От друга страна той беше такъв, който поне ни даде поуки за бъдещето“, продължи пилотът на Заунер. „Монако е с напълно различна конфигурация спрямо тази преди това. Все още има много елементи, които можем да приложим, за да се подобрим и да повишим конкурентоспособността си. Тук квалификацията мое да определи крайния резултат. Затова ще е важно да се задействаме още от първата сесия и да извлечем максимума от всичко, което можем в тренировките, за да сме подготвени за събота.“

„Това е писта, която може да поднесе изненади на всеки завой. Автомобилът за сигурност никога не трябва да бъде изключван, така че стратегията също може да предостави някои възможности. Ще трябва да сме подготвени за всичко, което може да се случи. Убеден, че можем да изиграем картите си правилно“, добави Гуаню Жу.