Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Трябва да успея в квалификацията

Ботас: Трябва да успея в квалификацията

1314
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Майкъл Потс

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Австрия

Валтери Ботас заяви тази вечер на пистата Ред Бул Ринг, че от ключово значение за успеха през уикенда в Австрия ще е да успее да победи съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън и да вземе първата позиция на старта.

„Състезанието ще е екстремно предизвикателство за спирачките и двигателите при тези много високи температури. От огромно значение ще е да имаш чист въздух пред себе си”, обясни финландецът. Той бе категоричен, че не се притеснява за издръжливостта на новата задвижваща система на Мерцедес, въпреки проблемите, които имаха с нея Ланс Строл и Хамилтън. Тото Волф заяви, че е имало известни грижи с прекъсване на работата в заключителната част на състезанието и за Валтери във Франция.

„За сега всичко е наред и нямам основания да смятам, че нещо трябва да ме притеснява”, добави Ботас, който миналия сезон отпадна на Ред Бул Ринг именно заради повреда.

„Издръжливостта в крайна сметка е една от най-силните ни страни тази година и с нея спечелихме 2 състезания, в които не бяхме най-бързи.”

Ботас бе категоричен, че ако иска да запази изобщо интригата в шампионата трябва задължително да подобри представянето си в квалификациите

Необходим му е напредък и в работата за запазването на гумите, където Люис има категорично предимство.

„Със сигурност трябва да намеря по-добър начин за настройка на автомобила, може би според моя стил на каране. Необходимо е да опитвам повече в тази посока. В противен случай не успявам да хвана вятъра и не успявам. Разликата в пазенето на гумите след това идва от различния стил на каране и подход”, продължи Валтери. „Разликите са много малки. Люис не веднъж използва моите настройки и след това се справя по-добре. В крайна сметка до Абу Даби има още много състезания. А аз наистина усещам огромна подкрепа от страшно много хора, които най-малкото искат сезонът да е по-вълнуващ.”

Въпреки загубите си в последните два-три уикенда Ботас заяви, че 2019 г. е най-силната му досега във Формула 1. Според него състезанието в неделя може да е наистина интересно. Макар и много къса, пистата има 3 прави, но във втори и трети сектор има бързи завои, където е силата на неговия автомобил.