Начало Форум ГП на Австрия – коментари преди старта

ГП на Австрия – коментари преди старта

1445
0

Гран при на Австрия е девети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Обиколката на пистата Ред Бул Ринг е най-късата в календара – отнема малко над минута. Трасето бе основно реконструирано и се завърна в Гран при календара през 2014 г.

Гран при на Австрия в числа

Дължина на пистата – 4,318 км

Брой завои – 10

Обиколки – 71

Състезателна дистанция – 306,452 км

Ограничение на скоростта в питлейна – 80 км/ч

Кими Райконен държи рекорда за време в обиколка – 1:06.957 мин, даден през 2018 г. с Ферари

Валтери Ботас държи рекорда за време в квалификационна обиколка – 1:03.130 мин, даден през 2018 г. с Мерцедес

Пирели предоставя на F1 отборите типовете C2, C3 и C4 (съответно хард, медиум и софт) за уикенда в Австрия

Първите два сектора са доста бързи, докато последната част от трасето е по-бавна и технична. Правите са сравнително къси. Трафикът често е проблем. По принцип времето е топло, но близостта на Ред Бул Ринг до планина увеличава възможността за дъжд и променливо време.

Отборите най-често избират стратегия с 1 питстоп за Гран при на Австрия. През 2018 г. Макс Верстапен спечели с едно спиране, но някои пилоти предпочетоха два бокса.

„Гумите ни за Австрия са същите, които бяха на разположение във Франция. Пистата е необикновена, с много слепи завои и непредвидими фактори като времето и трафика. Шпилберг е трасе, на което преди гумите се късаха. Убедени сме, че този уикенд ситуацията ще е различна при използваните през 2019 г. смеси”, обясни спортният шеф на Пирели Марио Изола.