Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: В Уилямс се чувствам като у дома си

Ботас: В Уилямс се чувствам като у дома си

44
0
Валтери Ботас

Валтери Ботас осъществи мечтата си – от следващия сезон ще е титулярен пилот във Формула 1. Финландецът ще е титулярен състезател в Уилямс догодина, след като бе част от екипа вече три сезона като тест пилот.

Работих упорито да стигна дотук още откакто започнах да се състезавам с картинг на 6 години. Но истинският труд започва сега, когато започвам да се подготвям за най-голямото предизвикателство в кариерата си. Фактът, че съм с Уилямс от 2010-а, ще помогне много, защото познавам инженерите наистина добре и имам добри взаимоотношения с тях. В Гроув се чувствам като у дома си. С инженерите вече знаем как да извлечем възможно най-добро представяне едни от други. Освен това живея във Великобритания. Миналата година се преместих съвсем близо до фабриката и изкарвам доста време там. Така ще мога да се фокусирам веднага върху 2013 г. – обясни финландецът.

Той заяви, че е трудно да си поставя цели преди началото на сезона и ще се опита да извлече максимума от дадената му възможност, за да докаже, че отборът е бил прав в решението си да го направи титуляр. Валтери ще е съотборник на Пастор Малдонадо, когото вече познава чудесно:

Пастор показа през 2012 г., че е много бърз. Победата му в Барселона демонстрира, че е в състояние да се справя с напрежението. Разбираме се добре на трасето, а изкарахме доста време заедно, пътувайки за различни надпревари. Със сигурност ще имам полза и ще се уча от опита му.

Изпълнителният директор на Уилямс Тото Волф е част от мениджърския екип на Ботас. На въпрос доколко това е повлияло при взимането на решението за пилота, Валтери отговаря:

Тото е част от мениджърския ми тим и винаги е подкрепял кариерата ми. Заради работата си в Уилямс обаче той не бе част от преговорите за моя договор с отбора. Крайното решение се взима – както всички решения в Уилямс – от Сър Франк и борда на директорите. Благодарен съм на Тото за това, че ми помогна да стигна до Уилямс, но от мен зависеше да докажа на Франк и останалите от отбора, че притежавам таланта и отдадеността да донеса желанието резултати.