Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън в Бразилия, Хамилтън катастрофира

Ботас на полпозишън в Бразилия, Хамилтън катастрофира

107
0

Валтери Ботас ще стартира от първа позиция в Гран при на Бразилия на Интерлагос, предпоследен кръг от сезона във Формула 1. Финландецът успя да изпревари с 0.038 сек Себастиан Фетел. Трети се нареди Кими Райконен с другия болид на Скудерията.

В същото време световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес катастрофира сериозно още в първата част на квалификацията и ще стартира от дъното на решетката. Той изпусна колата на завой 6.

Първата част на квалификацията започна по драматичен начин. В първия си бърз тур Хамилтън изпусна колата на завой 6 при над 250 км/ч и се заби в предпазната стена. Това означаваше край на сесията за него, а квалификацията беше спряна за 7 минути. След подновяването й най-добро време постигна Райконен със софт, следва на 47 хилядни от Ботас със суперсофт. Фетел бе 3-и със софт.

 

 

Освен Хамилтън, след първата част от квалификацията отпаднаха Ланс Строл от Уилямс, Пиер Гасли с Торо Росо и пилотите на Заубер – Маркус Ериксон и Паскал Верлайн.

 

 

Втората част започна с лек дъжд. Въпреки това фаворитите нямаха проблеми да направят бързите си обиколки със сликове. постигна -добро време със суперсофт записа Фетел, постигнал 1:08.494. Ботас бе 2-и на 0.144 сек, а Верстапен 3-и на 0.556 сек. Рикиардо записа 5-о време с по-бавните гуми софт и ще стартира с тях утре в състезанието.

 

 

След втория сегмент от квалификацията отпаднаха Брендън Хартли, който изобщо не записа време, Кевин Магнусен, Щофел Вандоорн, Ромен Грожан и малко изненадващо Естебан Окон.

 

 

В третата част при първия си опит Ботас постигна 1:08.442 мин, но Фетел бе по-бърз с 82 хилядни. Райконен изостана на цели 0.407 сек и се нареди трети. Верстапен и Рикиардо останаха 4-и и 5-и на 0.7 и 0.9 сек. Маса допусна грешка, подобна на тази на Хамилтън, но успя да овладее колата и продължи сесията.

При вторите опити Фетел не можа да подобри постижението си, докато Райконен и Ботас успяха, като Валтери постигна 1:08.322 мин и изпревари само с 38 хилядни Себастиан. така той спечели своя 3-и полпозишън за сезона. Райконен остана 3-и, следван от Макс Верстапен и Даниел Рикиардо. Серхио Перес бе най-бързият от останалите, класирайки се 6-и, следван от Алонсо.