Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън в Австрия

Ботас на полпозишън в Австрия

38
0

Валтери Ботас ще стартира от първа позиция в Гран при на Австрия, 9-и кръг от шампионата на Формула 1. Пилотът на Мерцедес постигна рекордно време на трасето от 1:04.251 мин и остави на само 42 хилядни зад себе си Себастиан Фетел от Ферари.

Трети резултат даде Люис Хамилтън, но британецът ще потегли едва 8-и заради наказание за смяна на трансмисията. Така 3-и ще стартира Кими Райконен с другия болид на Скудерията.

 

В първата част от квалификацията Магнусен получи повреда в задното окачване и предната му дясна гума остана във въздуха. Датчанинът обаче се класира за следващата фаза. Това не успяха да направят Верлайн, Ериксон, Палмър и изненадващо Маса и Строл от екипа на Уилямс.

Най-бърз бе Хамилтън, който с ултрасофт записа 1:05.064 мин. Втори на 84 хилядни остана Кими Райконен. На половин секунда от водача трети бе Фетел, но пилотът на Ферари постигна времето си с гумите суперсофт, докато Люис и Кими бяха с ултрасофт.

 

 

Заради проблемите с окачването обаче бе обявено, че Магнусен няма да кара изобщо в Q2. От нея отпаднаха още пилотите на Макларън – Алонсо и Вандоорн, както и Квят и Хюлкенберг. Фернандо бе по-бърз от Щофел, въпреки че последният използваше по-мощната нова спецификация на мотора на Хонда.

В тази сесия Хамилтън заложи на гумите суперсофт и с тях постигна отлично 3-о време, като пред него бяха само съотборникът му Ботас, който с ултрасофт постигна 1:04.316 мин., и Фетел, който с ултрасофт бе на 0.456 сек от Валтери.

Така утре Хамилтън ще стартира със суперсофт и ще бъде с различна стратегия спрямо другите водещи пилоти. Много бърз бе Верстапен с Ред Бул – 4-и, само на 0.6 сек от Ботас, като се класира пред Райконен.

 

 

В решителната трета част Ботас бе най-бърз при първите опити, като само на 0.042 сек зад него остана Фетел. Хамилтън даде 3-и резултат на 0.173 сек. Райконен бе 4-и на половин секунда от Ботас.

При вторите опити Ботас и Фетел нямаха шанс да подобрят резултатите си, след като Грожан спря на пистата с технически проблем и това предизвика жълти флагове в сектор 2. Хамилтън и Верстапен пък допуснаха грешки в бързите си турове. Така Люис остана 3-и, зад Ботас и Фетел, като ще стартира 8-и заради наказанието си от 5 места в решетката за смяна на скоростна кутия. Постигналият 4-о време Райконен ще потегли 3-и, следван от Даниел Рикиардо и Макс Верстапен.